Of je nu in het onderwijs werkt, ondernemer bent of leiding geeft aan een team contentprofessionals: iedereen heeft baat bij handige apps die tijdswinst opleveren, of je administratie nét wat makkelijker maken. Of apps die je helpen op je werk bij project- of tijdsmanagement, je stressniveau verlagen of onmisbaar zijn als je veel reist voor je werk. Hieronder 10 apps helpen je productiever te zijn en maken je dagen op kantoor nog leuker!

 

1. Nozbe: to-do-list 2.0

Wat moet er nog gebeuren en welke taken kunnen worden uitbesteed? Deze app helpt je bij tijdmanagement. Zo kun je heel eenvoudig een to-do-lijstje bijhouden en aangeven welke taak prioriteit heeft. Nozbe biedt ook uitgebreidere functies voor projectmanagement. Het grote voordeel: de integratie van Twitter, Evernote, Dropbox en Google Agenda. Zo kun je bijvoorbeeld via Twitter snel taken naar Nozbe sturen. Ook goed te gebruiken op je werkcomputer of -tablet.
nozbe.com

2. Meet: videovergaderen op je mobiel

Vergaderen in een fysieke vergaderruimte doe je vast maar al te vaak. Maar werkt een deel van het team thuis of wil je vergaderen met internationale collega’s of klanten? Dan zijn er een paar apps die daarbij kunnen helpen. Je hebt alleen de microfoon en camera van je laptop of smartphone nodig! Meet is de vergaderapp van Google waarbij maximaal 30 deelnemers aan kunnen sluiten. Degene die praat komt in beeld, je kunt inbellen per telefoon en ook je scherm delen met de aanwezigen.
meet.google.com

3. ThinkUp: helpt je aan een positieve mindset

Iedereen ervaart het wel eens op werk. Je zit er even doorheen. Die deal gaat niet door. Je hebt een kleine of grote fout gemaakt, of hebt een klacht gekregen van een klant. Of je bent simpelweg wat moe en mist motivatie. De app ThinkUp helpt je er bovenop met behulp van positieve affirmaties. Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je als een soort mantra tegen jezelf zegt. Het is een manier om je gedachten, zelfbeeld, gezondheid en zelfvertrouwen te beïnvloeden. Kies je favorieten, spreek ze in en selecteer er fijne muziek bij. Zit je er even doorheen op werk? Beluister dan de motivatiespeeches van jezelf en je kunt er weer tegenaan.
thinkup.me

4. ScanBizCards: scant visitekaartjes

Op een netwerkevent veel visitekaartjes ontvangen? Zonde als je die vervolgens kwijtraakt, maar ze in een bakje bewaren – diep verstopt in een bureaukastje – is ook vaak nutteloos. Deze app scant de gegevens van de kaartjes en verwerkt ze met enkele drukken op de knop in je digitale adressenboek. Ook eenvoudig te exporteren naar professionele CRM-systemen zoals Salesforce.
circleback.com

5. Slack: chat met (internationale) collega’s

Slack kun je zien als de Whatsapp-variant voor je werk. Het populaire chatprogramma (9 miljoen gebruikers in meer dan 100 landen!) wordt wereldwijd zakelijk gebruikt. In de app maak je heel makkelijk groepen aan waar je collega’s aan toevoegt. Zo kun je met 1 bericht meerdere collega’s bereiken met je vraag of opmerking over een project. Het houdt de lijnen kort en iedereen weet wat er besproken wordt. Ook deel je makkelijk bestanden en links met elkaar en synchroniseert de app met de desktopversie. Handig voor teams die vanaf verschillende locaties samenwerken aan projecten.
slack.com

6. Headspace: mediteren achter je bureau

De tijd vliegt op kantoor. Voordat je het echt doorhebt is er een hele werkdag voorbij, zonder dat je echt voldoende pauze hebt genomen. Heb je vaak last van werkstress? 10 minuten adempauze verlaagt je stressniveau en verhoogt je concentratie. Dus probeer het eens in kleermakerszit achter je bureau. De app Headspace helpt je daarbij. Je kunt vandaag nog beginnen met de gratis 10-daagse proefperiode.
headspace.com

7. Lastpass: wachtwoorden in een kluis

De inloggegevens van je website, social media-profielen en mailaccounts wil je nog weleens vergeten. Zeker nu bijna ieder wachtwoord ingewikkelde tekencombinaties moet bevatten. Lastpass is de oplossing! Het is een wachtwoordmanager, dat gebruikersgegevens en bijbehorende wachtwoorden beheert. Hiermee verbetert de app je online veiligheid, omdat de wachtwoorden veilig opgeborgen zijn. Maar het is vooral ontzettend handig – want hoe vaak vergeet je wel niet al die verschillende en lastige wachtwoorden?
lastpass.com

8. Toggl: urenregistratie tot op de seconde

Tijd is kostbaar, want je kunt verloren tijd immers nooit terugverdienen. Goed, dat klinkt wat kil, maar het is essentieel dat je in deze drukke tijden je uren goed managet. Toggl helpt je daarbij door op de seconde bij te houden waar jouw tijd naartoe gaat. De app is te vergelijken met een stopwatch. Per taak zet je de stopwatch aan en de app houdt vervolgens precies hoeveel tijd iedere klant of taak gekost heeft. Handig als je werkt als freelancer. Fijn: je kunt heel makkelijk facturen opmaken met de bijgehouden tijd.
toggl.com

9. RitMeter: doet jouw kilometerregistratie

Auto van de zaak die je nauwelijks privé gebruikt? Leaserijders moeten dan een sluitende rittenadministratie bijhouden als ze de fiscale bijtelling willen voorkomen. Een vervelend – en vooral tijdrovend – klusje. Daarvoor is er de app RitMeter. Het declareren van ritten gemaakt voor klanten gaat heel eenvoudig met je mobiele telefoon, maar je kunt het ook op je laptop of werkcomputer invullen. Het uitdraaien van alle gegevens is een eitje, dus daar maak je ook de boekhouder blij mee.
ritmeter.nl

10. Cold Turkey: focus!

Je kent het wel. Even snel Facebook checken na de werklunch. Of, voordat je verder gaat met dat saaie rapport of begroting, even een grappig filmpje op YouTube bekijken. Maar daarin schuilt ook gevaar: voordat je het weet is er een uur voorbij, zonder dat je heel productief bent geweest. Het programma Cold Turkey verhelpt dit uitstelgedrag. Dit is geen app, maar zo’n handig programma dat we hem je niet willen onthouden. Cold Turkey blokkeert namelijk tijdelijk bepaalde websites op je werkcomputer. Er zit niets anders op: aan het werk!
getcoldturkey.com

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]