Werk je in een grote open kantoortuin? Of klap jij juist iedere ochtend aan de stille keukentafel je werklaptop open? Grote kans dat je in beide gevallen vele uren zittend achter een scherm doorbrengt. Wij geven je 10 tips hoe je die werkdagen even effectief als gezellig en gezond indeelt.

  1. Zit aan een ander bureau

Fijn hoor, een vast plekje op kantoor waar je al jouw eigen spullen kunt ordenen. Maar een verandering van omgeving of uitzicht doet wonderen voor je creativiteit. Of je nu eens op een flexplek werkt bij een klant, je tafel in de keuken omruilt voor die in een café of een week wisselt van bureau met een collega.

  1. Start de week staand

Heb je al eens gehoord van een stand-up meeting? Het is een vorm van slim en efficiënt vergaderen die je, zoals de naam al doet vermoeden, staand doet. Begin de maandagochtend vanaf nu staand met je collega’s: neem de belangrijkste to-do’s van de week samen door en check of je elkaar ergens bij kunt helpen.

  1. Structureer je dag

Ondernemer Jack Kosakowski heeft ADHD en gaf aan de Harvard Business Review tips hoe hij zich het best kan concentreren op zijn werk. Een belangrijk element is het structureren van zijn taken: wat moet er vandaag gebeuren? En wat op de lange termijn? Van een praktische to-do’s tot langetermijndoelstellingen: het staat allemaal op twee whiteboards waar hij niet vanaf wijkt.

  1. Geef een compliment

,,Wat fijn dat je dit project van mij overneemt.” ,,Wat ziet dat rapport er goed uit, leuk om te lezen!” Krijg jij het wel eens te horen van je baas of collega’s? Een compliment op de werkvloer bevordert zelfvertrouwen en samenwerking. Lees hier welke complimenten je vandaag nog aan jouw collega’s kunt geven. En let maar op: je krijgt er zelf ook een goed gevoel door!

  1. Durf te vragen

Kom je ergens even niet uit, maar vind je het lastig om raad te vragen bij collega’s? Misschien omdat je niet de indruk wil geven dat je iets niet kan? Durf toch te vragen! Weersta je eigen perfectionisme en geef collega’s de kans je verder te helpen. Dat zou je andersom toch ook graag doen?

  1. Haal langer adem

Je uitademing verlengen helpt je je hartslag omlaag te krijgen. Dat kan prettig zijn als je merkt dat je een hele hoge ademhaling hebt, en als je stress ervaart. Bijvoorbeeld door een naderende deadline. De app Calm helpt je te ontspannen: open maar eens hun website en je kunt direct aan de slag.

  1. Maak een goede grap

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je normaliter wat meer timide op werk, dan is het gek om met een harde grap de lunch af te trappen. Maar humor op de werkvloer kent talloze voordelen. Beluister ook deze BNR podcast daarover. Ben je van nature geen cabaretier, dan kan het laten zien van een grappige video aan collega’s ook een idee zijn.

  1. Pimp je teamoverleg

Bij een van mijn opdrachtgevers starten we het teamoverleg iedere maand anders. De ene keer vertelt een collega een persoonlijk verhaal, waarna ieder teamlid een vraag beantwoordt (welke ervaring liet jou deze maand huilen van het lachen?). Onlangs begonnen we met een rondje LINDA therapie, naar de rubriek in het populaire maandblad: we schreven allemaal op wat we stom vonden in de wereld (maar maakten ook een lijst met dingen die we heel leuk vinden). Hier vind je vijftien andere manieren om een vergadering te pimpen.

  1. Zit gezond

Een goede werkhouding: we hebben er allemaal over gehoord (en weten hoe belangrijk het is) maar controleer jij jezelf er regelmatig op? Grote kans dat het antwoord nee is. Voeg de daad bij het woord en check na het lezen van deze blog direct deze checklist met 16 tips voor een gezonde werkhouding.

  1. Count your blessings

Een lange werkdag vliegt soms voorbij. Voordat je er erg in hebt, schiet je alweer door in de volgende privé to-do-lijst van boodschappen doen, koken en allerhande taken thuis. Bedenk je tijdens je rit van werk naar huis eens waar je trots op bent vandaag. Wat heb je deze dag naar tevredenheid afgerond? Wat vond je heel leuk vandaag, of waar heb je hardop om gelachen? Zo sluit je de werkdag met een tevreden gevoel af.

Werk ze vandaag!

 

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]