Op zoek naar verrassende content voor online bedrijfscommunicatiekanalen, zoals voor je blog, website of social media? Niet alleen Tekst 2000 / B1 blogt en post wat af, ook onze klanten zijn bijzonder actief online. In deze blog duiken we in die grote bak aan inspiratie en laten we een paar interessante content uitingen zien waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Schrijf een interview met experts voor op je website

In het schooljaar ‘20/’21 gaan papieren schoolboeken hand in hand met digitaal leren als nooit tevoren: blended learning. Maar hoe komt de lesstof het best bij je binnen: digitaal via een scherm of uit een papieren studieboek? ThiemeMeulenhoff zocht het uit in een interview met met professor Paul. A. Kirschner en ervaringsdeskundige Devon Diercks.

Aan bod in het lekker leesbare interview komen zaken als epistemische vragen, flashcards en smartpens. En krijg je antwoord op vragen als: ‘Is de manier waarop wij nu leren anders dan vroeger?’ en ‘Waarom is het maken van aantekeningen op papier effectiever dan typen?’ 

Dit artikel met twee experts van buiten je organisatie is een heel leuk voorbeeld van een interview voor op je website. Maar je zou ook kunnen denken aan een interview met medewerkers die hun tips delen. Of neem eens een interview af met de CEO, waarin je inzicht krijgt in het reilen en zeilen van de organisatie. Dat geeft je bedrijf smoel en persoonlijkheid!

 

2. Geef een eigen (online) magazine uit

Een magazine voor klanten of medewerkers (met of zonder online kanalen) zorgt voor meer loyaliteit, merkbewustheid, binding en vertrouwen bij je doelgroep. Het vakblad Juf & Meester wordt gemaakt voor leerkrachten in het basisonderwijs door een redactieteam van medewerkers van Malmberg en onafhankelijke redacteuren die affiniteit met onderwijs hebben. Waar het over gaat? Alles wat het leven van een leerkracht in het basisonderwijs zo leuk en bijzonder maakt! 

Het papieren magazine verschijnt gratis twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Tot die tijd vinden leerkrachten uit het basisonderwijs inspiratie op het online platform en social media kanalen. Van originele tips om lezen nog leuker te maken op Pinterest, interviewkaartjes en gratis lesmateriaal via Facebook en podcast-tips op Twitter (nu je er toch bent: lees ook onze blog met 8 educatieve podcast-tips).

Het opzetten van een eigen magazine lijkt voorbehouden aan grote corporates, die beschikken over een gigantische communicatie- en marketingafdeling. Begin eens online, dan heb je geen kosten voor print en distributie. Gelukkig bestaan er laagdrempelige tools zoals Canva waar je met handige templates aan de slag kunt en zo je eigen online magazine kunt maken.

 

3. Maak een spreekbeurtpakket

  • Onze klant: KB Nationale Bibliotheek
  • Soort content: online informatieve themapagina’s te gebruiken voor werkstukken en spreekbeurten.
  • Bekijk het platform hier.

Vanuit de kracht van het geschreven woord dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.”

Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie van Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar. Alle informatie die zij beheren, maken ze op jeugdbibliotheek.nl toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden via praktische themapagina’s voor werkstukken en spreekbeurten. 

De informatie is betrouwbaar en niet-commercieel. En de geselecteerde online bronnen passen bij het niveau van het kind. Daarnaast zijn er verwijzingen naar de fysieke boeken die bibliotheekleden kunnen lenen bij hun lokale bibliotheek en naar de ingekochte bronnen voor bibliotheekleden.

Ieder thema zoals ‘De aarde’, ‘De mens’ of ‘Geschiedenis’ is opgebouwd uit verschillende onderwerpen. En per onderwerp vind je boekentips, filmpjes, en tips voor andere websites met informatie die kinderen kunnen gebruiken voor hun spreekbeurt of werkstuk. 

Leuk om ook de kennis die over en binnen jouw organisatie beschikbaar is op deze manier te bundelen! Plaats het pakket met tekst, foto’s en filmpjes als gratis download op je website of plaats alle content op een speciale online spreekbeurtpagina.

 

Vond je dit een handige blog? Over 2 weken volgt Deel II. Dan delen we tips van de uitgeverijen Sdu, Pelckmans en Noordhoff. Volg ons op Facebook en LinkedIn, dan zie je de blog op je tijdlijn voorbij komen.

 

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]