Vorig jaar hoorde je er niet bij als je De Luizenmoeder niet had gezien. En ook dit seizoen was weer een doorslaand succes. Maar de internationale onderwijswereld is toneel voor veel meer mooie producties. We tippen 5 andere series en documentaires die op opvallende, humoristische of ontroerende wijze de wondere wereld van het onderwijs in beeld brengen. In eigen land en over de grens.

1. Indrukwekkend programma: Dream School 

Inspirerende Nederlanders, ondersteund door docenten, proberen schoolverlaters tussen de 16 en 23 jaar weer aan het leren te krijgen. Het tweede Nederlandse seizoen (het origineel is bedacht door Jamie Oliver in 2011) met lessen van Eva Jinek, Leo Blokhuis en oud-kickbokskoningin Lucia de Rijker kende vorig jaar torenhoge kijkcijfers.


De Rijker omschreef haar eigen jeugd en schoolcarrière zo mooi in een interview: ,,De mooiste lotusbloemen groeien uit de dikste modder.” En daar heb je direct de kracht van het programma te pakken.

2. Komische serie: Rita

Series uit Scandinavië zijn vaak succesvol. Ken je de komische serie Rita al? De serie komt uit Denemarken en gaat over de openhartige docente Rita: ze wordt aanbeden door haar leerlingen, maar is niet zo populair bij volwassenen. Alle vier de seizoenen zijn te bekijken op Netflix. Vrij Nederland noemde de serie ‘een verademing’.

Ook leuk: vorig jaar bracht BNN-Vara de Nederlandse herbewerking Tessa op de buis: Thekla Reuten speelt hierin de rol van lerares en alleenstaande moeder van drie kinderen die op school én in haar privéleven de boel flink in de war schopt.

3. Mooie film: Jij bent mijn vriend

Als de zesjarige Branche de eerste dag naar zijn nieuwe school moet, wil hij zijn bed niet uitkomen. Want hij kent niemand in zijn klas en hij is de enige die Macedonisch spreekt. De documentaire volgt hem in zijn pogingen om een vriend te vinden in de klas.

Regisseurs Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster over hun eigen werk: ,,We willen laten zien hoe belangrijk het voor kinderen is om vriendschappen te leren sluiten. Dat maakt ze socialer en het helpt kinderen om te aarden in een groep. Zo vinden ze hun plek in het leven. Maar behoort deze taak ook tot het toch al overvolle eisenpakken van een leraar?”. Eerder maakte het tweetal de 2DOC-documentaire De kinderen van Juf Kiet, waarin een jaar lang vier leerlingen van verschillende nationaliteiten en leeftijden gevolgd worden (en daar wonnen ze een Gouden Kalf mee!).

4. Ontroerende documentaire: Our School

Een documentaire uit de oude doos, maar zo indrukwekkend dat hij het noemen waard is. Vier jaar lang filmde mensenrechtenactiviste Mona Nicoara een groep Romakinderen die proberen te integreren het etnisch gesegregeerde Roemeense onderwijs. De groep verruilt hun geïmproviseerde schooltje voor een echte school in het centrum van de stad.

Ze zijn vol goede moed, maar ze worden geconfronteerd met discriminatie, isolatie en lage verwachtingspatronen. De documentaire is een ontroerend portret van armoede, discriminatie en segregatie, maar ook van vrijheid, humor, en onschuld van kinderen in de Romagemeenschap.

5. Leerzame colleges: de Universiteit van Nederland

Als afsluiter van deze lijst geen standaard serie of pakkend programma.
Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis college op internet. Elke week word je verrast door inspirerende sprekers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Leuk om je eigen kennis bij te spijkeren tijdens de komende meivakantie, of gewoon lekker hap-snap tussendoor op een doordeweekse avond.

Je vindt er antwoord op vragen als: Hoe worden we van irritante pubers leuke individuen? en Hoe kan een cyberaanval het internet platleggen?. Zoek een interessant onderwerp naar keuze tussen de 708 colleges, of selecteer in het aanbod op universiteit of onderwerpen als wiskunde, scheikunde, psychologie of literatuurwetenschappen.

Meer kijktips over het onderwijs? Bekijk ook dit lijstje dat we vorig jaar deelden op ons blog.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]