Of je nu onderweg bent op de Autoroute du Soleil, door het bos struint of op een handdoek aan de Zeeuwse kust ligt: deze acht podcasts zijn stuk voor stuk jouw luistertijd meer dan waard. De gemene deler: ze gaan over de wondere wereld van het onderwijs. Van prentenboeken tot virtual reality. Hopelijk steek je er deze zomervakantie iets waardevols van op – veel luisterplezier!
1. En NU luisteren! – de Correspondent
Een schooljaar lang waanden leerlingen uit 5 vwo zich journalisten en maakten zij een podcast. Over uiteenlopende onderwerpen: van toetsweken tot toekomstdromen. Ze namen alles op met hun smartphone. Zo gaat Manou van 17 op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom zou je leraar worden? En wat als lessen niet meer verplicht zouden zijn? Korte, bijzondere reportages die je het schoolgevoel weer helemaal terugbrengen.
Beluister de podcast hier.
2. Krachtige Leraar – Mohamed Bouamrani en Zena Bani
De rollen omgedraaid: leraren Mohamed Bouamrani (ict-docent ICT op een vmbo in Amsterdam) en Zena Bani (derdejaars universitaire pabo) zitten in de schoolbanken en krijgen telkens les van een nieuwe gastspreker. In de vorm van diepte-interviews over inzichten en ervaringen worden luisteraars tips aangereikt om gelijk toe te passen in eigen lessen. Niet alleen het ‘waarom’, maar ook het ‘hoe’ komen ter sprake. De gasten? Zeer divers: van spoken word artiest Babs Gons tot meester Samir die ingaat op persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs. Karim Amghar spreekt over kansenongelijkheid en meester Bart vertelt waarom hij het zo leuk vindt om op het vmbo les te geven.
Beluister de podcasts hier.
3. Over motivatie gesproken – Podcast in de klas
Roberto Cristofoli doceert biologie op het Mondriaan College in Oss en wordt door zijn directeur omschreven als een ‘bevlogen vakidioot’ die graag digitale hulpmiddelen inzet. Vorig jaar startte hij ‘Podcast in de klas’, over wat leerlingen en docenten bezighoudt op school. In deze aflevering gaat hij in gesprek met Nienke, Sharon en Esila uit 3 Havo. Wat verstaan zij onder motivatie? Is het waar dat motivatie de laatste jaren aan het dalen is? En wat doet goede feedback met de motivatie van leerlingen?
Beluister de podcast hier.
4. Wat kunnen we leren van virtual reality bij Defensie? – Kennisnet
Els Booij en Wietse van Bruggen – Kennisnet-experts op het gebied van technologische innovatie – bezochten het Simulatiecentrum van het ministerie van Defensie. Daar zetten ze virtual reality en andere vernieuwende technologie in voor opleiden en trainen. Majoor Erik Douze en kapitein Ewout van Dort vertellen over hun ervaringen. Ook de andere podcasts van Kennisnet zijn een aanrader: experts praten over thema’s rond onderwijs en ict, zoals digitale geletterdheid en privacy.
Beluister de podcast hier.
5. Opgejaagd – VPRO
Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen eigenlijk? En is Zweden op dat gebied het beloofde land? De van oorsprong Zweedse documentairemaker en moeder van twee Jennifer Pettersson onderzoekt die vragen in een journalistieke zoektocht met een persoonlijke invalshoek. Naast haar onderzoek in Nederland neemt Jennifer je in negen vermakelijke afleveringen ook mee naar Zweden en kijkt ze hoe het onderwijs daar georganiseerd is. Aan het einde van de podcast-serie hoopt ze een weloverwogen keuze te maken: blijven in Nederland of terug naar Zweden? Winnaar van de Europese mediaprijs Prix Europa voor Best European Digital Audio.
Beluister de podcast-serie hier.
6. Onderwijs Vandaag! – Peter Heerschop en Marcel van Herpen
,,Niet omdat vandaag de belangrijkste dag is, want morgen is die dag alweer voorbij. Maar omdat we alleen vandaag hebben om te doen wat nodig is.” Aldus onderwijsexpert Marcel van Herpen. Samen met de bekende programmamaker Peter Heerschop duikt hij de klas in om een serie podcasts en vodcasts (video van de podcast-opname) te maken over de veranderende wereld van het onderwijs. Wat moeten we vasthouden? Wat kan anders? Wat moet fysiek en wat kan op afstand?
Beluister de podcasts hier.
7. Charlotte Dematons – De Grote Vriendelijke Podcast
De eerste Nederlandse podcast over kinderboeken. Recensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) willen met hun podcast maandelijks ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers informeren over en enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur. De eerste live-opname van 2020 kent een bijzondere gast: Charlotte Dematons, o.a. bekend van haar prentenboek ‘De gele ballon’. Dit is het allereerste interview over haar nieuwste tekstloze prentenboek ‘Alfabet’ dat tóch helemaal over taal gaat.
Beluister de podcast hier.
8. TED Talks Education – tal van sprekers
Verzameling podcasts die je helpen een beeld te vormen van onderwijsdilemma’s en -actualiteiten over de grens. Zo vertelt de Amerikaanse Hailey Hardcastle waarom ze voorstander is van mental health days om burn-outs bij studenten te voorkomen. Safeena Husain licht haar plan toe om 1,6 miljoen meisjes in India naar school te krijgen. En Ghada Wali legt uit waarom ze Lego gebruikt om de Arabische taal tot leven te brengen: ,,Effective communication and education is the road to more tolerant communities.” Veel interessante luisteropnames van de bekende TedX podiumoptrendens.
Beluister de podcasts hier.
Als laatste tip: wist je dat je podcasts ook heel goed in lesmateriaal kunt verwerken? Op jufenmeester.nl vind je 6 leuke manieren hoe dat te doen.