Robots vliegen naar de maan, bouwen auto’s en maaien het gras. Robots opereren, onderzoeken de oceaan en verzorgen ouderen. Op journalistieke redacties lijkt de automatisering enigszins mee te vallen, maar dan ken je Wordsmith nog niet.

Zonder moeite
Wordsmith, zo heet hij. De Amerikaanse robot die stukjes kan tikken. Binnen twee minuten levert hij zonder piepen of kraken een artikel af over beurskoersen, jaarcijfers of statistieken. Staccato, dat wel. Maar toch, hij kan stukjes tikken.

Tikwedstrijd
Wordsmith heeft nu al een veelbelovende CV. Zo schrijft hij financiële stukken voor Yahoo en persbureau Associated Press. Laatst werd-ie uitgedaagd voor een tikwedstrijdje tegen financieel journalist Scott Horsley van de Amerikaanse publieke omroep NPR. Uitslag: 7 minuten voor de journalist tegenover 2 voor de robot. Gelukkig ontbrak het de lezer niet aan loyaliteit en kwam het stukje van Scott als absolute favoriet uit de bus.

Meer dan staccato
Nu is deze uitslag niet zo beangstigend, maar wat als ik vertel dat meneer Wordsmith ook anders kan dan rechttoe rechtaan stukjes schrijven? Jawel, hij kan ook losser leren schrijven door berichten van een ‘echte’ journalist door te vlooien. Zo schaaft hij zijn stijl steeds een beetje bij, tot deze vrijwel gelijk is aan de journalist.

Met of zonder hulp
Niemand lijkt zich zorgen te maken over de toekomst van de robotjournalistiek en ik verwacht eerlijk gezegd ook weinig ellende. In mijn ogen zullen er altijd ‘echte’ journalisten nodig zijn op de werkvloer, met of zonder hulp van robots. Maar als Wordsmith en zijn robotvriendjes nu al wedstrijdjes winnen, dan belooft dat een hoop voor de toekomst. Positief of negatief, dat merken we vanzelf.

Robots op de redactie
Fontys Hogescholen kreeg onlangs een subsidie van zeven ton (!!!) toegekend voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde nieuwsredactie. Vier jaar lang gaat de hogeschool uitzoeken of redacties in de toekomst worden gerund door robots.

Meer tijd voor achtergrond
Ongetwijfeld dragen robots in de toekomst bij aan snellere berichtgeving op een redactie. Spoedig informatie verzamelen is voor algoritmen geen enkel probleem. Gunstig, want dan kunnen journalisten zich richten op achtergrondverhalen. Dat betekent wel: in de toekomst geen informatie meer zoeken en geen feiten meer checken. Dat doet Wordsmith voor je. Handig, maar ook realistisch? Dat vraag ik me af. Ik ben benieuwd wanneer de eerste Pulitzerprijs door een robot in ontvangst wordt genomen.

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]