Kleintjes kunnen niet wachten vriendjes weer te zien, leraren kijken na zo’n heerlijk lange vakantie misschien een beetje op tegen het nieuwe schooljaar. Deze acht tips (apps! Online shops! De beste planners!) helpen kids, ouders én leraren om goed voorbereid aan de startblokken van het nieuwe schooljaar te staan.

1. Ga naar de nieuwe (online) V&D Schoolcampus
Lege schriften, frisse notitieboeken, volle pennen, gezellig kaftpapier, handige labels: niets leukers dan nieuwe spullen inslaan aan de vooravond van het nieuwe schooljaar. Waar velen vroeger de hele schoolcampus van de V&D leegkochten (oh, de nostalgie!), is deze winkelketen helaas failliet.

Maar niet getreurd! V&D Concepthouse heeft de handen ineengeslagen met Albert Heijn. In de grootste filialen van de supermarktketen en online vind je een groot assortiment benodigdheden voor het nieuwe schooljaar. Onder meer de onmisbare basics zoals een rekenmachine en geodriehoek, maar ook snelle tussendoortjes sla je hier in.

2. Koop een stevige schooltas
Heb je alle schoolaccessoires ingeslagen, dan is een goede rugzak of tas voor scholieren, studenten én leraren onmisbaar. Online kun je het aanbod goed vergelijken. Hieronder linken we een paar handige webshops met stevige schooltassen voor ieder budget:

· Bol.com
· Zalando
· HEMA
· de Bijenkorf
· Wehkamp

3. Plan belangrijke schoolafspraken tijdig in
Ouderavonden, speelafspraakjes, spreekbeurten, voorleesmiddagen, schooltoneel, overblijfdagen, studiedagen. Ben je het overzicht nu al kwijt? Voor zowel scholieren, leraren als ouders is het handig om nog vóór de eerste schooldag alle belangrijke data in de (gezamenlijke) agenda te noteren. Zo houd je overzicht en weet je zeker dat je geen belangrijke evenementen mist.

Dat doe je in een handige app op je smartphone (kijk hier voor vijf handige agenda-apps voor Android en hier voor iPhone en iPad) of gewoon old school in een mooie, papieren agenda of leuk geïllustreerde familiekalender.

4. Download deze handige hulp voor schoolwerk
Nog zo’n handige app is Evernote. Een geweldige app voor het maken van to-do-lijsten, het bewaren van notities (zowel geschreven als ingesproken met de voice recorder), het maken van boodschappenlijstjes en zoveel meer.

Leraren kunnen er bijvoorbeeld ook per leerling aantekeningen en foto’s van projecten of nakijkwerk in opslaan – en deze delen met collega’s. Ook onmisbaar voor wie orde wil scheppen in z’n school- en huiswerk!

5. Probeer eens een analoog bullet journal
Het gebruik van een bullet journal is een hype overgevlogen uit Amerika. Wat is het? Een bullet journal is als het ware de papieren variant van apps zoals Evernote en brengt structuur aan in jouw to-do-lijsten, brainstorm ideeën, dagelijkse activiteiten en wensenlijstjes voor de toekomst. Zie het als een agenda, planner en creatief notitieboek in één dat je helpt om productiever te zijn tijdens het schooljaar. Bekijk deze video voor meer uitleg en kijk hier eens voor een mooi exemplaar.

6. Koop een plantje voor in de klas
Meestal worden leraren aan het einde van het schooljaar overladen met presentjes om ze te bedanken voor het harde werken. Maar om de (voor velen soms toch zware) start van het schooljaar wat op te vrolijken, koop je nu al iets heel kleins voor de nieuwe juf, meester of je collega’s op school. Koop bijvoorbeeld een kleine plant voor in het klaslokaal. Bewezen goed voor de creativiteit, CO2-reductie en concentratie van leerlingen!

7. Bereid kleine scholiertjes goed voor op de eerste schooldag
Kinderen kunnen soms knap zenuwachtig zijn voor hun eerste schooldag. Misschien gaan ze naar een nieuwe school of een andere klas. Drie tips die helpen de kinderen enthousiast te krijgen voor het nieuwe schooljaar:

1. Praat over de leuke dingen die in de eerste schoolweek gaan plaatsvinden. Dit wordt je leuke juf, je ziet je vriendjes weer, etc. Zo kan de kleine zich alvast verheugen op dat wat komen gaat!
2. Maak de start van het schooljaar extra leuk. Koop samen een nieuwe lunchtrommel of andere benodigdheden en leg alvast een (nieuwe) outfit klaar voor de eerste schooldag.
3. Laat het vakantieritme los en plan de dagen voor de eerste schooldag rondom het vaste schoolritme. Dus: op tijd naar bed en niet te lang uitslapen. Zo wen je (allemaal) alvast aan het nieuwe ritme.

8. Verheug je op de volgende vakantie
Tja, je kunt je nog zo goed voorbereiden op het nieuwe schooljaar, uitkijken naar de eerstvolgende vakantie is menselijk. Bekijk op de site van de Rijksoverheid alle vakanties per regio voor het schooljaar 2017/2018. En die noteer je natuurlijk meteen in Evernote, je nieuwe agenda, familiekalender of bullet journal.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]