Onderwijsprofessionals zijn weer in de ban van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, oftewel de NOT. Van 22 t/m 26 januari is de Utrechtse Jaarbeurs weer het thuis voor deze vakbeurs voor het onderwijs. In deze blog lees je alles over het programma, vertellen we je wat nieuw is dit jaar én tippen we een paar leuke must-do’s op de beurs.

Wat is de NOT?

Als je werkzaam bent in de onderwijsbranche, kan de beurs je niet ontgaan zijn. Het is namelijk de grootste vakbeurs voor onderwijzend Nederland, interessant voor iedereen die werkt in de kinderopvang, het primair of voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Je vindt er honderden stands, workshops, innovaties en inspiratiesessies. Van interactieve projectiespellen om kinderen in de sportzaal al bewegend wiskundeles te geven, tot nieuwe leermethoden en sessies over het lerarentekort en hoe je als leraar geïnspireerd voor de klas blijft staan.

Wat is er te doen op de NOT?

Nou, behoorlijk veel! Van docenten en pedagogische medewerkers tot de directie en ICT Managers: de beurs verwacht dit jaar ongeveer 40.000 bezoekers uit de onderwijsbranche. Die kunnen terecht bij 400 stands op de beursvloer, die is opgedeeld in verschillende segmenten: Didactiek, Technologie & ICT, Dagtrips, Theater en Cultuur, Opleiding, Advies en Beleid en Facilitair en Inrichting. Naast die honderden exposanten, kun je er ook deelnemen aan workshops en lezingen van een uitgebreid inhoudelijk programma. Dat programma is dan weer opgedeeld in:

Onderwijsacademie Onafhankelijke congresprogramma met ruim 230 inhoudelijk sessies in samenwerking met ruim 30 partners. Laat je bijscholen op thema’s zoals 21ste-eeuwse vaardigheden, talentontwikkeling, gedragsproblemen, gepersonaliseerd leren, adaptief onderwijs, werkdruk of klaslokaal van de toekomst.

Theaterprogramma Workshops en presentaties gegeven door meer dan 30 bedrijven die deelnemen aan de NOT 2019. Met in totaal 230 presentaties vind je er inspiratie op ieder onderdeel van de beurs.

Young Professional Programma Jonge mensen enthousiasmeren voor het vak van leraar is één, ze behouden is twee. Speciaal voor young professionals biedt de beurs op vrijdag dit programma aan. Leraren van het Jaar vertellen hoe zij het geschopt hebben van starter tot bekroond docent en je ontvangt de ‘10 gouden werkvormen’.

Nieuw dit jaar op de NOT

De 2019 editie van de vakbeurs kent een paar vernieuwingen. Leuk voor bezoekers die al jarenlang langskomen. Bijvoorbeeld de Bloggersstraat, waar bekende onderwijsbloggers dagelijks ‘live vanaf de NOT’ verslag doen. Of wat dacht je van de Onderwijs Mancave, waar gastheren je verwelkomen voor actieve spellen, interviews en een minionderzoek over diversiteit op de basisschool. Ook voor het eerst dit jaar is de Onderwijs Catwalk: op 22 januari speurt een team de beursvloer af om goed geklede leraren te spotten, de winnaar krijgt aan het einde van de dag een prijs. En in het nieuwe Future Lab hoor je de laatste ontwikkelingen op het gebied van IT voor het onderwijs.

Nog een paar leuke highlights:

22 januari, wie wint de Innovatie Awards? Wat is nieuw en wat springt er echt uit in het onderwijs? Volg de Innovatie Route, waar genomineerden voor de Innovatie Awards aan bod komen. In de Innovatietunnel kun je voor het eerst ook alle inzendingen bekijken die niet genomineerd zijn.
Op 26 januari wordt de Leraar van het Jaar verkozen. Vier leraren (gekozen uit 800 aanmeldingen!) worden onderscheiden voor hun vakmanschap.
Alle dagen: bezoek het Programmeerplein. Hoe bouw je een online game? Test je kennis en doe mee aan diverse workshops en sessies zodat jij jouw leerlingen straks alles kunt vertellen over hoe je robots programmeert, apps en websites bouwt of een animatiefilm maakt.

Praktische informatie over de NOT

Wist je dat toegang tot de beurs gratis is? Meld je wel even vooraf aan, dat kan hier online. De beurs gaat open om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur. Behalve op woensdagavond: dan kun je er tot 20.30 uur terecht – wat wel zo handig is als je een bezoek wilt plannen buiten werktijd om. Hier heeft de organisatie nog veel meer praktische informatie voor je op en rij gezet. Zien we je deze week op het Roze Koeken Terras?

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]