De zomervakantie zit erop en het schooljaar is begonnen! Zo’n nieuw begin is een uitgelezen kans om eens wat anders te proberen. Een papierloze klas, bijvoorbeeld.

Oké, helemaal papierloos gaat waarschijnlijk niet lukken, al is het maar omdat je niet alle boeken tegelijk bij het oud papier kan zetten. Hoeft ook helemaal niet. Een succesvolle school weet namelijk een balans te vinden tussen papier en digitaal. En met de onderstaande apps, begin je al goed. Laat het nieuwe schooljaar maar komen.

Teacherkit is een app die een deel van de administratie van docenten digitaliseert. Volgens docenten zeker handig aan het begin van het jaar, omdat de populaire gratis app het mogelijk maakt een plattegrond van de klas te creëren. Zo weet je snel wie waar zit.

Een ander pluspunt is de absentieregistratie, maar de app houdt ook andere dingen bij, zoals cijfers en notities over het gedrag. Het is geen vervanging van het veelgebruikte Magister, maar zeker handig om erbij te hebben. Een nadeel is dat de app niet in het Nederlands is. Engels, Frans, Duits en Spaans zijn wel beschikbaar.

Het bijhouden van administratie en cijfers kan ook in Showbie, maar deze app (deels gratis en in het Nederlands) kan nog veel meer. Het is een interactieve app, waarmee je instructies en feedback kan geven, chatten met de leerlingen en hun werk kan delen met de ouders. De app heeft ook een pro-versie, waarmee nog meer mogelijk is.

Google Classroom combineert al het fijne van Google (docs, Gmail, YouTube, calendar) in een omgeving die perfect is voor docenten. Met deze toepassing kunnen docenten huiswerkopdrachten ‘uitdelen’ en leerlingen kunnen deze vervolgens maken in Google docs en digitaal inleveren. Nakijken, corrigeren en beoordelen gaat ook allemaal digitaal.

Toetsen

Er zijn heel veel apps waarmee je quizjes kunt maken. Dit is natuurlijk veel leuker dan een S.O. op papier. Socrative Teacher doet ongeveer hetzelfde, maar maakt er een spelletje van. De app kan na de test ook een ‘rapportje’ maken. Zo weet de leerling welk cijfer hij of zij gehaald heeft. Deze app is in het Nederlands beschikbaar en kent een gratis versie en een betaalde variant met meer functies.

Maar er zijn er nog veel meer. In een eerder blog noemde ik ook al eens kahoot en Quizstud. Voordat je allerlei toepassingen gaat gebruiken in de klas, moet je goed kijken of het wel past binnen de visie op ict op jouw school. Het lukraak van alles toepassen kan een negatief effect hebben, zowel voor de docenten als de leerlingen. Meer weten? Lees dan mijn blog over ict-toepassingen in de klas.

 

Tony Jacobs is freelance journalist en webredacteur. Hij studeerde journalistiek in Utrecht, waar hij woont en werkt. Sinds 2014 werkt hij voor Tekst 2000 / B1 aan allerlei uitdagende projecten. Vanaf 2016 blogt hij ook voor Tekst2000/B1 over digitalisering in het onderwijs, communicatie en apps. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen, mindfulness en het leren van de Japanse taal.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]