Altijd vermakelijk: lijstjes van welke landen waar het beste in zijn. Zo wordt ook ieder jaar een inventarisatie gemaakt van de beste onderwijssystemen in de wereld. Zuid-Korea en Finland hebben de meest succesvolle educatiemodellen ter wereld. Maar of ze daar zo blij mee moeten zijn…

Dat in Zuid-Korea de prestatiecultuur niet geheel zonder risico’s is, blijkt bijvoorbeeld uit het aantal zelfmoorden per jaar. De sociale druk wordt sommige scholieren – die zeven dagen per week naar school moeten – domweg te groot. Zuid-Korea betaalt dus een hoge prijs voor die eerste plek. Hier tegenover staat wel een groeiende economie. Het goed functionerende onderwijssysteem blijkt wel effectief. Japan volgt Zuid-Korea in de ranglijst en op nummer 3 staat Singapore, gevolgd door Hong Kong.

Dat Scandinavische landen het met hun sociale educatiemodellen ook goed doen, zal weinig mensen verbazen. Anders dan het strakke regime in Zuid-Korea kent Finland korte schooldagen met veel buitenschoolse activiteiten. Keerzijde van dit ‘vrije’ onderwijssysteem is onder andere dat kinderen weinig geïnspireerd worden op school en het systeem verouderd is. Tevens is niet iedereen het eens met het voorschoolse educatiesysteem van Finland. Pas met 7 jaar hoeven kinderen in Finland naar school.

Nederland staat op nummer 8 in de ranglijst. In de lijst wordt opgemerkt dat Nederland meer zou moeten investeren in het onderwijs. Daarnaast zou er op het gebied van educatie slecht gepland worden en het management op middelbare scholen ook aan verbetering toe zijn. Tuurlijk, er moet en kan altijd vooruitgang geboekt worden. Helemaal in het onderwijs.

Goed onderwijs is essentieel voor de economie van een land. Maar als je als kenniseconomie alsnog op nummer acht van de ranglijst staat, doe je het helemaal niet slecht. Vooral niet als je in weer een ander lijstje ziet dat Nederland op nummer 4 van gelukkigste landen ter wereld staat…

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

Alle mobieltjes de klas uit?

Het is tijd voor WhatsApp etiquette op de werkvloer

Scoren op Facebook met inhakers

Welk verhaal vertelt jouw bedrijf? 3 tips voor online

Je gaat betalen voor Whatsapp en ander social media nieuws

Deze digitale veranderingen kun je komend schooljaar verwachten

Is jouw website klaar voor de vakantie?

Scherm en schrift gaan hand in hand met blended learning

Tech in de klas: 3 gadgets die je nú moet hebben

Flexibel onderwijs: moet je dan lenig zijn?