De oprichter van Microsoft, Bill Gates, schoof afgelopen weekend aan bij het programma College Tour van Twan Huys. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik toch wel warm loop voor dit soort ‘grote namen’ en eerder in de verleiding kom via uitzending gemist het interview terug te kijken dan wanneer een minder prestigieuze gast op de bank zit.
Kortom: vol verwachting klapte ik mijn laptop open en keek hoe Huys een geregisseerd gesprek had met de Amerikaanse ondernemer wiens vermogen geschat wordt op 76 miljard dollar. Vanzelfsprekend kwamen de voorspelbare vragen als ‘klopt het dat uw medewerkers geen producten van Apple mogen gebruiken’ en ‘gaat u ooit nog voor een tweede termijn bij Microsoft’ voorbij. Er werd wat gebabbeld over zijn filantropie en echt kritische vragen bleven uit. Begrijpelijk, want waarschijnlijk worden de vragen tot in de puntjes besproken met het team rondom Bill Gates en wordt er geen ruimte geboden voor kritische vragen.
Toch was er één moment tijdens het interview dat ik even opveerde. Een student uit de zaal vroeg Gates wat zijn toekomstvisie was op het gebied van digitalisering. Vijfentwintig jaar geleden voorspelde de ondernemer en filantroop dat in deze tijd in ieder huis een computer zou staan. Zijn voorspelling voor de toekomst? Dat de digitalisering ervoor zorgt dat computers kunnen zien, horen, je handschrift kunnen herkennen en er overal schermen zijn/hangen. ,,Iedereen zal een soort ultieme assistent hebben. Of het nou je horloge is of de schermen die je ziet. Het zal zijn alsof je meerdere assistenten hebt die alles voor je plannen,’’ aldus Gates.
Kortom: als ik thuis op de bank zit, met allemaal gezellige schermen om mij heen, word ik vanaf verschillende apparaten toegeroepen dat ik de volgende ochtend om half negen een afspraak heb, niet moet vergeten de vaatwasser uit te ruimen en dat ik nog een e-mail moet sturen naar mijn baas? Wat een luxe!
Ja, ik weet dat bij alle vernieuwingen protest komt en discussies losbarsten. En dat vernieuwing gepaard gaat met zorgen en soms zelfs angst. Terwijl dat achteraf vaak ongegrond blijkt te zijn. Enerzijds ben ik ook ‘bang’ dat die zogenaamde ‘assistenten’ van Gates ons afhankelijker maken van apparaten en minder in staat stellen dingen zelf te regelen en te doen. Je hoeft zelf minder na te denken over alledaagse handelingen wat je naar mijn mening afstompt.
Maar in feite zijn we anno 2014 natuurlijk al compleet afhankelijk van alle apparatuur. Agenda’s worden bijgehouden op de telefoon of computer, we krijgen een kwartier voor een afspraak een melding dat we toch echt langzaamaan moeten afsluiten en naar de afspraak toe moeten en ons sociale leven speelt zich af op What’sApp en via Facetime. De tijdswinst dankzij deze assistenten stelt ons in staat je bezig te houden met andere – belangrijkere – zaken. Hierdoor kan een samenleving zich blijven ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken. Tevens gaat de leefkwaliteit omhoog zodra je tijd over houdt dankzij de Gates-assistenten.
Dat de digitalisering zich blijft ontwikkelen zorgt voor ontelbare mogelijkheden. En ik juich dat alleen maar toe.