Bekijk jij wel eens een online webinar om vakkennis bij te spijkeren? Stap je vaak uit je comfortzone op werkgebied? Grote kans dat je dat weleens doet, maar toch zeker geen vier tot acht uur per week. En dat is wel nodig om écht bij te blijven met de technologische revolutie.

Een gisteren afgeronde opleiding zegt weinig meer over prestaties van morgen. Om mee te komen met technologische ontwikkelingen moeten mensen minstens een halve werkdag per week nieuwe vaardigheden aanleren. Dat blijkt uit dit onderzoek naar de toekomst van werk van adviesbureau McKinsey.

Robots aan de macht?
Werk dat eerst door mensen werd gedaan, kan vaak nu al door computers overgenomen worden. Uit een eerder McKinsey-rapport bleek dat maar liefst de helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, in 2055 kan worden overgenomen door robots. Dit NRC-artikel geeft veel duiding in de discussie of menselijk arbeid ook daadwerkelijk in die mate vervangen gaat worden door robots en computers. Feit blijft dat de technologische revolutie verschuivingen met zich meebrengt.

2 miljard banen verdwijnen
Ook andere onderzoekers zien dat werknemers aan de bak moeten om mee te komen met de digitale revolutie die gaande is. Zo voorspelt de bekende futuroloog Thomas Frey dat tegen 2030 wereldwijd meer dan 2 miljard banen zullen verdwijnen. En, zo lees je in dit Knack-artikel, Bill Gates pleit voor belasting op robots om de schok van massale werkloosheid door automatisering op te vangen.

Hoop aan de horizon
Artificial Intelligence, Blockchain, 3D-printen, Quantum Computing en Cloud Computing hebben nu al een enorme invloed op onze huidige manier van werken. Belangrijk dus om van die ontwikkelingen op de hoogte te blijven én ze zo goed mogelijk te begrijpen en toe te passen. Maar: er zullen ook heel veel banen bijkomen door nieuwe technologie. Niet al het werk kan immers gedaan worden door robots. Zo is er nu al een groeiende vraag naar ICT-kennis, -producten en -diensten. Daarvoor zullen werknemers zich wél moeten blijven ontwikkelen, misschien wel levenslang.

Tip: uit je comfortzone
Deze mate van bijscholing kent overigens vele gezichten. Je hoeft echt niet iedere week op locatie een intensieve cursusdag programmeren bij te wonen. McKinsey-partner Johanna Hirscher leidde het eerder genoemde onderzoek in Nederland en vertelde aan NRC: ‘Ik zit zelf ook niet wekelijks uren achter een online-cursus ofzo. Maar ik doe wel bewust een uur of acht per week dingen waarmee ik uit mijn comfortzone kom, en echt nieuwe dingen leer. Zoals voor de eerste keer een presentatie houden in het Engels voor een grote groep mensen.’

Aan de bak dus!
Wil je zelf meer tijd besteden aan het leren van nieuwe vaardigheden en het bijspijkeren van vakkennis? Met deze tips kun je vandaag nog aan de slag:

  • Vraag een collega eens een dag van werk te ruilen. Zo heeft het Rotterdamse vervoersbedrijf RET tot eind dit jaar een pilot lopen, waarin werknemers een dag in de week ander werk kunnen doen. Buschauffeurs besturen een tram (en vice versa) of staan een dag als servicemedewerker op de perrons om reizigers de weg te wijzen. Doordat je meer afwisseling hebt in je werk leer je niet alleen nieuwe dingen, maar zou je je ook minder vaak ziekmelden.
  • Verdiep je in de competenties van de toekomst. 21st century skills: in onderwijsland is het een hot topic. Eerder schreven wij al een blog over deze vaardigheden van de toekomst, zoals computational thinking en kritisch denken. Bekijk ook eens deze infographic met daarin de Top 10 tech trends voor 2018.
  • Volg een gratis online cursus Augmented Reality. Of een andere online training van Udacity op het gebied van nieuwe technologieën als Virtual Reality. Ook Coursera biedt dit soort gratis online workshops, die zij samenstellen met experts van topuniversiteiten als Yale en Stanford. Levenslang leren, gewoon vanaf je bank!
  • Wees proactief leergierig. Vraag jouw leidinggevende of je een nieuw project op mag starten waar je normaal gesproken niet zo snel de leiding over zou krijgen. Plan een brainstormmiddag met jouw team om te kijken waar kansen liggen voor nieuwe technologieën in jullie branche. Oftewel: neem dus echt het heft in eigen hand om jezelf te blijven ontwikkelen. Anders is een computer je door middel van deep learning straks voor.

 

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]