Hét probleem van klassikaal onderwijs is het niveauverschil van de leerlingen. De één zit bij wiskunde peentjes te zweten, de ander lost de vergelijkingen met twee vingers in de neus op en kijkt verveeld naar buiten. Bij wiskunde hoorde ik bij de eerste groep, bij talen bij de beste van de klas. Om iedereen bij de les te houden zijn lestempo en leerstof niet afgestemd op de bollebozen van de klas, maar noodgedwongen iets onder het gemiddelde.

Dat is voor veel kinderen niet best. Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2014 bleek een kwart van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs zich bijna altijd te vervelen op school. Onder toptalenten was dat ruim de helft. Nu, twee jaar later, zegt nog maar 14 procent van alle leerlingen zich regelmatig te vervelen en bij de knapste koppen van de klas is het percentage gehalveerd tot een kwart. Staatssecretaris Sander Dekker mag trots zijn op het resultaat van zijn Plan van Aanpak Toptalenten. Hij had er vier jaar voor uitgetrokken, maar halverwege is de winst al overduidelijk.

Op steeds meer scholen kunnen leerlingen vakken waarin ze uitblinken op een hoger niveau volgen, of hun opleiding versneld doorlopen. Docenten wisselen via fora onderling tips uit om maatwerk te kunnen bieden aan de knapste koppen en aan leerlingen die extra hulp nodig hebben. Die klinkende resultaten zijn het werk van bevlogen docenten maar ook van digitaal lesmateriaal dat steeds meer mogelijkheden biedt om onderwijs op maat aan te bieden. De prestaties worden per opgave bijgehouden. De computer zorgt ervoor dat de leerling zich niet verveelt, of juist weer wat extra ondersteuning krijgt. Bijkomend voordeel is dat de docent zo meer tijd heeft om bevlogen te vertellen over het moois van het vak en zelfs sprekers van buiten school krijgen een podium om leerlingen in de klas enthousiast te krijgen.

Andermaal: lof voor Dekker! Hij durfde het aan een plan te maken om de knappe koppen in de klas te prikkelen. En niet alleen de studiebollen hebben er baat bij: alle leerlingen plukken er de vruchten van. Zucht, zat ik nog maar op school.

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

5 tips voor een succesvol intranet

Vmbo, havo of vwo? In een Vox-klas werkt iedereen samen

Eén uit duizenden: hoe specialistische kennispoules jou helpen aan de ideale contentprofessional

Leg nooit een cv op tafel – en 5 andere tips voor een geslaagd werving- en selectietraject

Zo vindt B1 de beste contentspecialisten voor jouw bedrijf

Strijd tegen de zomerdip: 5 leerzame tips voor de vakantie

De werkweek van product specialist Cindy

10 tips voor een leukere en effectievere kantoordag

Contentmigratie: dit is het en zó pak je het aan

5 kijktips: onderwijs uit binnen- en buitenland in beeld