Wat een leuk gezicht was het toen vorige week de sloepen van Google door de Utrechtse grachten voeren om de werfkelders in beeld te brengen. Tekst2000/B1 heeft, naast het kantoorpand in Houten, ook een kantoor aan de prachtige Nieuwegracht aan de Werf in Utrecht waar het nieuws dus letterlijk op het water ligt.

Canal View noemt Google de nieuwe toevoeging aan Google Maps. Eerder huurde Google al een gondel in Venetië en ook de Amsterdamse grachten zijn verkend. En nu dus de beroemde en unieke werfkelders aan de Utrechtse grachten. Er was op de sloep een speciale installatie gebouwd waardoor met diverse camera’s alles in beeld gebracht kon worden.

Met het vastleggen van de waterwegen barst weer eventjes de oude discussie los over in hoeverre Google de privacy schendt met de beelden. Je loopt immers met Google Street View en nu ook met Canal View het risico in beeld te komen en zo ongewild vereeuwigd te worden (al is vereeuwigd bij Google een beperkt begrip, het bedrijf maakt om de zoveel jaar nieuwe beelden). De discussie is achterhaald. Google vervaagt alle mensen op de foto’s. Niemand is te herkennen.

Google Street View is van onschatbare waarde om situaties ter plaatse te verkennen. Canal View is een nieuw stap naar complete virtual reality. In de Verenigde Staten zijn ook al grote gebouwen gefotografeerd. Met de smartphone loop je door het gebouw of je iedere gang en nis kent. Onbekende metrostations, winkelcentra, alles wordt bekend terrein.

Daarnaast is Google View en Canal View een enorme tijdswinst voor veel mensen. Thuis even snel opzoeken waar iets ligt of hoe het eruit ziet zorgt ervoor dat je niet uren hoeft te zoeken en iedere passant de weg hoeft te vragen. Kortom: Google schiet op met de resultaten van Canal View. Ik kan niet wachten om een virtuele rondvaart door het prachtige Utrecht te maken. En bezoekers van Tekst2000/B1 zien voor ze vertrekken precies waar ze moeten zijn. De koffie is níet virtueel.

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

5 tips voor een succesvol intranet

Vmbo, havo of vwo? In een Vox-klas werkt iedereen samen

Eén uit duizenden: hoe specialistische kennispoules jou helpen aan de ideale contentprofessional

Leg nooit een cv op tafel – en 5 andere tips voor een geslaagd werving- en selectietraject

Zo vindt B1 de beste contentspecialisten voor jouw bedrijf

Strijd tegen de zomerdip: 5 leerzame tips voor de vakantie

De werkweek van product specialist Cindy

10 tips voor een leukere en effectievere kantoordag

Contentmigratie: dit is het en zó pak je het aan

5 kijktips: onderwijs uit binnen- en buitenland in beeld