Video’s streamen met je smartphone, maar ook appen, Skypen of Twitteren op je tablet terwijl je Apple Watch constant knippert. Anno 2017 geen gek scenario.

Technologie heeft ons alledaagse leven de afgelopen decennia ongelofelijk veranderd. En daarmee ook de manier waarop we content maken – en verspreiden! Ga je mee op een nostalgische trip down memory lane?

1827: de allereerste foto door Joseph Nicéphore Nièpce
Nu Snapchatten, Instagrammen en schieten we foto’s en video’s met onze smartphone dat het een lieve lust is. Met livestreamfuncties op Facebook (daar kun je sinds kort zelfs 360 graden livestreamen!) en Instagram kunnen we zelfs instant delen waar we mee bezig zijn. Wist je dat de uitvinding van de allereerste fotocamera aan verschillende personen wordt toegeschreven?

Hoewel Leonardo da Vinci al rond 1500 het concept van camera obscura beschreef, was het de Franse chemicus Joseph Nicéphore Nièpce die in 1827 de eerste echte, permanente foto maakte. Onderwerp van de plaat? Het uitzicht van zijn werkkamer (bekijk die foto hier).

27 mei 1843: de voorloper van de faxmachine wordt geboren
Er zouden zomaar lezers van deze blog kunnen zijn die de fax niet kennen. Telefacsimile – veelal afgekort tot fax – is een communicatiemiddel waarmee je content verstuurt door documenten in te scannen, en ze vervolgens door een andere faxmachine op afstand weer af te laten drukken. Tèle betekent ‘ver’ in het Grieks, fascimile kan worden herleid tot ‘replica op afstand’.

De Schotse klokkenmaker Alexander Bain verkreeg in 1843 een octrooi op de kopieertelegraaf, de voorloper van de faxmachine die we vandaag de dag kennen. Maar eigenlijk wordt 1964 algemeen aangehouden als het jaar dat Xerox de moderne fax uitvindt. Fun fact: eind jaren 80 betaalde men omgerekend rond de 9.000 euro voor een fax! Een fotoreportage e-mailen of versturen via Dropbox of Wetransfer is nu dan toch een stuk eenvoudiger, goedkoper én vele malen sneller.

24 januari 1984: de Apple Macintosh zag het licht
Het is ruim 33 jaar geleden dat Apple de Macintosh lanceerde: de eerste moderne computer met een grafische interface en een muis. Het bijbehorende prijskaartje? 2495 dollar. Grappig: de computer was aan de bovenkant van een handvat voorzien om de Macintosh mee te nemen.

Waar je nu de allernieuwste iPad Pro uit je tas trekt om werk te kunnen verzetten op locatie, duurde het destijds nog tot 1989 voordat Apple met de Macintosh Portable kwam – Apples eerste poging tot het fabriceren van een laptop.

Terug naar toen
Leuk, zo’n reis door het verleden! Dat dachten ook Pam van der Veen en Albert Wiglema, die samen een weemoedig boek genaamd Wonderjaren maakten over de technologie die ons leven voorgoed veranderde. Over de nu hopeloos ouderwetse cassetterecorder, inbelmodem, strippenkaart en – ken je hem nog? – de tikkenteller. Het AD schreef er een leuk artikel over, evenals de NRC. Het boek zelf aanschaffen? Dat kan hier.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]