Bij Tekst 2000 leggen klanten omvangrijke contenttrajecten neer die vaak onder hoge tijdsdruk moeten worden uitgevoerd. Contentmanagers zijn daarbij de spin in het web. Maar wat doét een contentmanager precies? In deze nieuwe reeks leer je de medewerkers van Tekst 2000 en hun vaardigheden beter kennen. We trappen af met Lauranne van Grinsven, die nu vier jaar als contentmanager bij Tekst 2000 werkt.

  • Leeftijd 27 jaar
  • Werkt Vier jaar bij Tekst 2000
  • Functie Contentmanager
  • In mijn vrije tijd Schrijf ik aan mijn eerste roman

Een korte introductie: wie is Lauranne van Tekst 2000?
,,Via een studentenbaan kwam ik bij Tekst 2000 terecht en deed ik veel invoerwerk. Na het afronden van mijn studie Creative Writing aan de kunstacademie in Arnhem ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. Nu woon ik nog in Nieuwegein, maar ik heb net een huis gekocht op de Veluwe. Iets verder weg van kantoor, maar dat maakt niet uit. Ik werk namelijk maar één dag per week op kantoor, regelmatig bij klanten en als het kan vanuit huis.’’

Als iemand jou op een feestje vraagt wat voor werk je doet, wat vertel je dan?
,,Die vraag krijg ik heel erg vaak! Mensen denken dat ik mij met websites bezig houd, maar dat is niet het geval. Als contentmanager ben je de spin in het web van contenttrajecten, voor bijvoorbeeld educatieve uitgeverijen. Daarbij ben ik samen met de projectmanager de schakel tussen de klant en ons projectteam.’’

,,Ik vind het ook belangrijk om een persoonlijk gezicht te krijgen bij de klanten waar ik zoveel mee samenwerk”

Oké, er gaat een nieuw project van start: wat is jouw rol?
,,Ik ga met de projectmanager mee naar nieuwe klanten om te kijken wat hun behoeften zijn, wat ze van ons verwachten en wanneer moet het af zijn. Die kennis neem ik mee naar kantoor en daar zet ik een team op waarmee we aan de slag gaan. Soms werk ik eerst een paar dagen bij de klant op kantoor om feeling te krijgen met het project. Ik vind het ook belangrijk om een persoonlijk gezicht te krijgen bij de klanten waar ik zoveel mee samenwerk. Vervolgens stuur ik het team van freelancers en studenten aan die veelal het uitvoerende werk doen.’’

 Aan wat voor projecten moeten we dan aan denken?
,,Nu werk ik er aan vier: de ene klus is klein, de ander loopt lang door. Per klant verschilt het vraagstuk weer. Om een voorbeeld te geven: voor een huishoudmerk heeft mijn team talloze productomschrijvingen geschreven. Omdat er meerdere schrijvers aan een project werken, aan mij ook de taak om de kwaliteit te bewaken. Is alles stijlvast? Zie het als een soort eindredactie.’’

,,Soms schrijf ik ook mee in een project: als er extra handjes nodig zijn bijvoorbeeld, maar het is ook om goed te weten waar wij als team mee bezig zijn”

Wat valt er verder onder jouw dagelijkse takenpakket?
,,We werken veel met studenten die korte periode voor ons werken. Die stuur ik aan, zorg ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van wat er moet gebeuren. Afhankelijk van het project ben ik naast de projectmanager ook aanspreekpunt voor de klant en bewaak ik deadlines. Soms schrijf ik ook mee in een project: als er extra handjes nodig zijn bijvoorbeeld, maar het is ook om goed te weten waar wij als team mee bezig zijn.’’

Noem eens een bijzonder project waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest?
,,Voor een uitgeverij in Den Haag hebben we werkplekinstructiekaarten gemaakt met informatie over chemische stoffen. Tja, dat zei mij eerst ook niet zoveel. Maar het is heel leuk om in zoiets onbekends te duiken. Een grote groep studenten heeft de benodigde informatie overgezet en via een systeem is dat vertaald naar het Engels, Duits en Frans. Juist dat het werk zo divers is, maakt mijn baan leuk en uitdagend.’’

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
,,Maandag start ik met een overleg met projectmanagers en contentmanagers op het kantoor van Tekst 2000. We bespreken de planning en kijken wie er extra handjes nodig heeft. Dinsdag werk ik thuis: ik ben een vroege vogel en start vaak om 7.15 uur mijn laptop op met een kop koffie. Tot 8.30 uur heb ik dan de tijd om veel werk te verzetten, omdat klanten dan nog niet mailen of bellen. Deze week werk ik vooral aan voor een toetsbureau waar we examens voor invoeren en controleren. Op woensdag bespreek ik met mijn projectmanager de belangrijkste veranderingen in prioriteiten en to-do’s. Tussendoor heb ik veel contact met collega’s via Skype. Donderdag is mijn ‘laatste’ dag van de werkweek, maar ook op vrijdag neem ik altijd mijn werktelefoon op. Ik ben toch vroeg wakker, dus als het nodig is werk ik nog een half dagje.’’

Wat maakt een goede contentmanager?
,,Ik geef eerlijke feedback op een opbouwende manier. Soms kan dat hard zijn, maar het is wel belangrijk naar de mensen toe die het uitvoerende werk doen. En heb ik niet op tijd ingegrepen en halen we een deadline niet? Dan ga ik zelf aan de slag. Dat is ook het voordeel van thuiswerken: als het nodig is werk ik door tot 23.00 uur. Ja, ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel.’’

Bekijk hier het hele team van Tekst 2000 / B1 en neem contact met ons op.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]