Bij Tekst 2000 leggen klanten omvangrijke contenttrajecten neer die vaak onder hoge tijdsdruk moeten worden uitgevoerd. Redacteuren beoordelen en bewerken die content even razendsnel als nauwkeurig. Maar wat dóét een redacteur verder precies? In deze reeks leer je de medewerkers van Tekst 2000 en hun vaardigheden beter kennen. Deze keer komt Annelies van Eck aan het woord, die al zes jaar als redacteur aan Tekst 2000 verbonden is.

  • Leeftijd 38 jaar
  • Werkt Zes jaar bij Tekst 2000
  • Functie Redacteur
  • In mijn vrije tijd Verzorg ik de hond, schapen, geiten en konijnen op onze boerderijwoning in Limburg, het liefst samen met mijn dochtertje

Een korte introductie: wie is Annelies van Tekst 2000?
,,Verrassend misschien – omdat Tekst 2000 en B1 in Houten gevestigd zijn – maar ik woon in Ohé en Laak, een klein dorp tussen Roermond en Sittard. Na mijn studie Commerciële Economie en eerdere banen als assistent accountmanager en bureauredacteur, kwam ik zes jaar geleden via via bij Tekst 2000 terecht. Kort daarvoor was ik naar Limburg verhuisd en gezien die nieuwe woonplaats verwachtte ik niet dat Tekst 2000 werk voor mij zou hebben. Maar ik kon meteen aan de slag voor een opdrachtgever in ’s-Hertogenbosch! Ook nu kan ik veel vanuit huis werken.’’

Als iemand jou op een feestje vraagt wat voor werk je doet, wat vertel je dan?
,,Bij het vak redacteur denken veel mensen aan een krant of tijdschrift. Dus eerst leg ik uit dat ik werk voor een contentverwerkingsbureau, en dat wij projecten doen voor opdrachtgevers uit allerlei branches. Ikzelf werk vooral mee aan lesmateriaal van verschillende uitgeverijen. Denk aan de inhoud voor digitale schoolborden. Leuk is dat ik daarnaast meewerk aan juridische vakbladen. Iets héél anders! Afwisselend werk dus, waarbij je als redacteur veel meer doet dan alleen de spellingscontrole.”

,,Als redacteur doe je veel meer dan alleen de spellingscontrole”

Wat valt er zoal onder jouw dagelijkse takenpakket?
,,Bij lesmaterialen beoordeel ik of een tekst geschreven is voor de juiste doelgroep. Begrijpt een kind van zes jaar echt wat hier staat? Maar ook: kloppen de jaartallen en cijfers? Ik dubbelcheck alle feiten. Een andere leuke opdracht is het samenstellen van webpagina’s met informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Bijvoorbeeld over kunst en cultuur, de aarde of de mens. Ik schrijf een informatief stukje over het betreffende onderwerp, verzamel goede websites en geschikte filmpjes die kinderen voor hun spreekbeurt kunnen raadplegen en geef aan welke boeken handig zijn om te lezen. Daar steek ik zelf ook nog veel van op!’’

Waarom ligt het vak van redacteur jou zo goed?
,,Een redacteur stelt teksten samen en houdt daarbij altijd in de gaten of die informatie begrijpelijk is voor de doelgroep – en of die informatie klopt. Ik vind het zo leuk dat je er écht aan bijdraagt dat lezers, in mijn geval vaak kinderen, iets leren. En ik hou zo van de afwisseling. Verzamelen van uitspraken voor een jurisprudentietijdschrift en daarna een aardrijkskundeles redigeren geeft variatie in mijn werkdagen.’’

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
,,De werkweek start ik met het maken van online banners over een actueel onderwerp. Is er een raket met astronauten vertrokken? Dan schrijf ik daar iets over, zoek ik er een mooie foto bij en laat ik de banner doorlinken naar de spreekbeurtpagina over ruimtevaart. De rest van de week houd ik me bezig met actualisatie van webpagina’s, aanvragen van beeldmateriaal, redigeren van lesmateriaal, proevencontroles of invoer in een contentmanagementsysteem. Regelmatig heb ik met collega-redacteuren contact: via Skype kunnen we elkaar gemakkelijk om hulp vragen. Ik werk veel op afstand, maar voel me op die manier toch met collega’s verbonden.”

,,Natuurlijk check ik een tekst grammaticaal, maar ik denk ook vaak: hoe kan ik dit stuk inhoudelijk nóg beter maken?”

Waarin vind jij uitdagingen in je werk?
,,Ik vind het leuk om nieuwe collega’s in te werken, maar ook de combinatie van redactie en coördinatie en de afwisseling in klanten en werkzaamheden dagen mij uit. Het is nooit saai! Laatst nog: ik nam coördinatiewerk van projectmanager Thérèse over tijdens haar vakantie. Toen op de eerste dag een redacteur op een van haar projecten uitviel, gaf dat wel wat spanning. Razendsnel moest ik op zoek naar vervanging, voor een project waar ik nog niet enorm veel vanaf wist. Toch lukt het dan altijd om iemand te vinden die het werk goed op kan pakken. Ik merk dat dat vaak bij Tekst 2000 zo gaat: ook al ben je even bang dat je een piek in het werk niet op kunt vangen, uiteindelijk komt alles altijd goed.’’

Wat maakt iemand tot een goede redacteur?
,,Je moet een pietje-precies zijn wat taal betreft, nauwkeurig en onder tijdsdruk kunnen werken, goed je doelgroep kennen en ook echt een stapje extra willen zetten. Natuurlijk kun je een tekst grammaticaal checken, maar denk ook eens: hoe kan ik dit stuk inhoudelijk nóg beter maken en klopt het wel wat hier staat? Je doet suggesties voor verbetering en dan moet je soms tegen een auteur in durven gaan.’’

Bekijk hier het hele team van Tekst 2000 / B1 en neem contact met ons op.

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]