Robots die praten vinden we tegenwoordig al heel normaal. Maar ben je al bekend met deep learning? In dit blog vertellen we je aan de hand van acht vragen wat deep learning is én wat jij er aan kunt hebben.

1. Wat is deep learning?
Deep learning is een vorm van kunstmatige intelligentie, waarin wetenschappers computers vaardigheden leren als lezen, schrijven, componeren of zelfs medische foto’s beoordelen als een arts. Dit doen computers op basis van het herkennen van patronen en structuren in bijvoorbeeld data of afbeeldingen.

2. Waarom is deep learning zo bijzonder?
Het deep learning-algoritme is erg bijzonder, omdat de computer aan die afbeeldingen en data een betekenis of interpretatie kan geven. Hij analyseert niet alleen bepaalde elementen van een foto, maar ook de context ervan.

3. Betekent deep learning dat computers net als mensen kunnen denken en leren?
Het idee achter deep learning is inderdaad dat systemen kunnen leren van de enorme hoeveelheden data die ze gevoerd krijgen. Die moet een mens natuurlijk wel invoeren. Maar het principe is inderdaad te vergelijken met ons eigen brein!

Een simpel voorbeeld: analyseert een computer honderden pagina’s bladmuziek, dan zou hij in staat moeten zijn om op basis daarvan zelf een nieuw muziekstuk te schrijven. Deep learning geeft een computer dus menselijke eigenschappen.

4. Waar wordt deep learning voor ingezet?
Nou, bijvoorbeeld door Google: het zoekalgoritme is ook een ‘levend’ algoritme. Maar ook Netflix gebruikt het om te voorspellen welke films of series jij interessant vindt. Bol.com doet hetzelfde, maar geeft je suggesties voor nieuwe aankopen. Facebook herkent gezichten van jouw vrienden op foto’s die je op het sociale mediakanaal zet. Allemaal dus op basis van verzamelde data waarin de computer patronen heeft herkend.

5. Wat is het belang van deep learning?
Deep learning is misschien niet iets dat je nu in je dagelijks leven inzet, maar bijvoorbeeld in de medische wereld worden er belangrijke experimenten mee gedaan. Zo kan een computer door middel van deep learning foto’s van huidkanker analyseren.

Specialisten van Stanford hebben dit getest met maar liefst 130.000 afbeeldingen. En uit die analyse kwam voort dat de computer huidkanker in een vroeg stadium kan herkennen. De app Skinvision werkt al een beetje zo. Deep learning is dus van grote waarde in de medische wereld.

6. Doen we in Nederland ook iets met deep learning?
Nederland staat internationaal op de kaart als topspeler op het gebied van data science. Nederlandse bedrijven als Booking.com, Coolblue en TomTom zetten al jaren het analyseren van grote hoeveelheden data in.

Onlangs openden de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Bosch een nieuw lab op het Amsterdamse Science Park, waarin de twee partijen samen onderzoek doen naar deep learning. De onderzoekers gaan mathematische modellen en algoritmen ontwikkelen waarmee machines kunnen leren van informatie en ervaring.

7. Wat zijn toekomstige toepassingen van deep learning?
“Met deep learning kun je verborgen verbanden ontdekken in data en voorspellingen doen aan de hand van data,’” vat UvA-hoogleraar Max Welling de mogelijkheden samen. “De toepassingen zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan volautomatische auto’s, robotica en smart homes.”

8. Neemt een computer straks mijn werk over?
Eigenlijk zou je kunnen stellen dat computers door deep learning veel taken over kunnen nemen van mensen. Dat kan natuurlijk een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Maar zo’n vaart loopt het nu nog niet. Welke toepassingen er allemaal bedacht gaan worden op dit gebied is lastig te voorspellen. Of zou een computer door middel van deep learning het antwoord al weten?

Meer lezen en zien over deep learning?
Wil je meer weten over deep learning? Hieronder een paar tips voor handige artikelen en video’s.

  • 4 opmerkelijke feiten over deep learning op Frankwatching.com.
  • Wat gebeurt er als we een computer leren leren? Technoloog Jeremy Howard bespreekt in deze TedX-talk nieuwe ontwikkelingen over het snel evoluerende gebied van deep learning.
  • Dit artikel legt nog meer uit over deep learning toepassingen, maar ook de gevaren die het met zich mee brengt. Want tot hoe ver moeten we machines voor zichzelf laten denken? Killer robots zijn toch echt een heel eng idee.
Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]