Ontroerende ervaringsverhalen uit de klas beeldend opschrijven. Hilarische anekdotes van leerlingen delen. Video’s vol geleerde lessen uit het buitenlandse onderwijs produceren. Deze contentmakers laten zien dat het onderwijsveld méér dan voldoende inspiratie biedt voor artikelen, social posts, boeken en gave video’s!

1. Op wereldonderwijsreis met Erik en Luuk Ex
Wat kan het Nederlandse onderwijs leren van goede scholen over de grens? Om dat uit te zoeken reizen de broers Erik (historicus en docent) en Luuk Ex (journalist) in het oude Volkswagenbusje van hun moeder van Finland naar Singapore, twee onderwijsuitblinkers. Onder meer voor de Volkskrant maken ze hier video’s over.

Van Finland naar Singapore
Het tweetal noemt hun trip ‘de Edyssee‘: een odyssee naar goede educatie en lesgeven in verre landen. Of zoals het AD schrijft over het tweetal: ’In gewoon Nederlands: al reizend ontdekken wat de stand van zaken is in het onderwijs in Finland en Singapore en de landen daartussen.’

Leren van anderen
Erik, die hiervoor afscheid nam van zijn baan als geschiedenisdocent bij ORS Lek en Linge in Culemborg op, vertelt in het interview over zijn motivatie: ,,Na acht jaar onderwijs denk ik dat ik er iets van weet. Tegelijk heb ik, dankzij werkbezoeken, gemerkt dat je van andere scholen veel kunt leren. En dan heb je het alleen maar over Nederland. Ik was benieuwd hoe dat elders is.’’

Volgen maar! Volg Erik en Luuk op hun reis en de verhalen die zij maken op Facebook, Twitter en via de Volkskrant videoserie Wereldlessen.

2. Hysterisch lachen én ontroerd worden door Bart Ongering
Zit je in het onderwijs, dan is er een hele kleine kans dat je Bart Ongering niet kent. Ook als je niet in het onderwijs werkt trouwens. Ongering, beter bekend als ‘Meester Bart’, is misschien wel de populairste meester van Nederland. In ieder geval de bekendste.

Onderwijsfamilie
Afkomstig uit een echte onderwijsfamilie stond hij op zijn 26e voor het eerst voor de klas. Inmiddels mag, naast zijn werk als docent Engels op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam, ook zijn schrijfwerk rekenen op veel lof. Hij is columnist voor dagblad Trouw en zijn Facebookpagina Meester Bart Schrijft kent op moment van schrijven een indrukwekkende 174,136 likes. Naast zijn populaire social media posts en columns, schrijft hij ook boeken over zijn ervaringen in het onderwijs. Zijn ‘Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al‘, een bundel van uitspraken van zijn leerlingen, en ‘Meester Bart op zijn best’ zijn aanraders.

Anekdotes uit de klas
Hij verwondert onder meer met even emotionele als eenvoudige uitspraken van en anekdotes over leerlingen. Denk aan posts als:

‘Een examenleerling hield zijn mondeling vanmorgen over een door zijn moeder gebreide trui en vertelde daarbij dat hij zijn kindertijd best een beetje mist. Ik heb mijn hart inmiddels weer bij elkaar geraapt.’

Maar, hij schuwt ook geen stevige statements:

‘Dat het vmbo en het mbo een negatief imago hebben, is een maatschappelijk probleem dat we samen dragen. Willen we van dit stempel af, hebben we dus ook gezamenlijk de plicht om te vertellen en om te tonen hoe mooi het vmbo en mbo zijn.
Voor iedere vmbo’er en leerling binnen het praktijkonderwijs die zich ooit minder waard, alleen, ongewaardeerd, ongezien, dom, onbegrepen of kansloos voelde: they were all lies.’

Volgen maar! Meester Bart schrijft op Facebook, Twitter en Instagram en columns voor Trouw. In het voorjaar van 2018 verschijnt bij uitgeverij Pepper Books zijn nieuwste boek ‘Dichter bij Meester Bart’. Met daarin Trouw-columns, gedichten én nieuw werk. Ook een tiental schrijvers als Aya Sabi, James Worthy en Akwasi vertellen erin over hun herinneringen aan school.

3. Achtergrond en analyse door Johannes Visser
Hij was zes jaar lang leraar Nederlands op een middelbare school in Zaandam, redacteur bij Propria Cures én schreef onder andere voor nrc.next. Op het journalistieke platform De Correspondent deelt neerlandicus Johannes Visser zijn ideeën over onderwijs.

Docent van de toekomst
Zo zocht hij onlangs uit wat geautomatiseerd oudercontact betekent. En ook: hoe ziet de docent van de toekomst eruit? Bereiden we leerlingen wel op de juiste manier voor op de maatschappij van straks? En in hoeverre zijn docenten verantwoordelijk voor hoe die toekomstige samenleving eruitziet? Hij schrijft erover, maar geeft ook lezingen.

Praktijkervaringen
Volgens een kenner: ,,Voor docenten die graag op een abstracter niveau met hun vak bezig zijn, zijn de artikelen van Johannes Visser (…) een absolute aanrader. Visser beschrijft zijn ideeën over hoe ons onderwijs in elkaar zit en – niet te vergeten – hoe ons onderwijs in elkaar zou moeten zitten. Dit alles is stevig gegrond in de praktijkervaringen van Visser als docent Nederlands.’’

Volgen maar! Het werk van Johannes Visser vind je terug op De Correspondent. Ook is hij via dat platform te boeken als spreker. Wekelijks stuurt hij een mail met onderwijsleestips, schrijf je hier in. En je vindt hem op Twitter.

Meer moois
In de research voor deze blog kwam ik zoveel meer mooie voorbeelden tegen! Eigenlijk onmogelijk om alles in een beknopt lijstje te vangen. Daarom nog een paar extra leestips:

  • Er zijn veel meer journalisten die, net als Johannes Visser, professioneel en geweldig over de ontwikkelingen en obstakels van het Nederlandse onderwijsveld schrijven. Zo werden onlangs nog de winnaars van Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek, Beste Onderwijsblog en Werkbeurs Onderwijsjournalistiek bekend gemaakt.
  • Steven Geurts is bioloog en leraar aan het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther. Op zijn blog schrijft op persoonlijke titel over politiek, onderwijs en natuur.
  • Op Onderzoek Onderwijs onderzoeken bloggers het kruisvlak van wetenschap en de onderwijspraktijk.
  • Leuke titel: op Onderwijswijven geven vrouwen (en soms ook mannen) een kritische visie op het hedendaagse onderwijs.
  • Frans van Haandel (docent wiskunde in de bovenbouw havo/vwo) en Mark van der Veen (groepsleerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs) geven hun kritische blik op het onderwijs op hun blog Onderwijzerblog.
  • Net als onderwijsvernieuwer Jelmer Evers, die op zijn blog zijn weldoordachte mening over actuele onderwijsontwikkelingen beschrijft.
  • Edubloggers vind je een overzicht van Nederlandstalige educatie-bloggers.
Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]