Constante Whatsapp-meldingen. Nieuwe e-mails die blijven binnenstromen op je tablet. En ’s avonds op de bank een serie kijken op je laptop. Ons dagelijks leven functioneert bijna niet meer zonder mobiele apparaten. Sta jij nog wel eens uit?
Op ons blog informeren we je er maar al te vaak over. Digitalisering, in het onderwijs en in ons privéleven, is de toekomst. Volgens experts moeten we onze kinderen zelfs op jonge leeftijd interesseren voor skills als coderen. Alleen zo gaan we het tekort aan IT-personeel in de toekomst oplossen. Bittere noodzaak dus, het gebruiken en daardoor begrijpen van mobiele apparaten en digitale leermiddelen.
Digitale prikkels
Maar eerlijk is eerlijk: jij bent die constante beeldschermprikkels toch ook wel eens zat? Ik wel. Daarom leg ik mijn telefoon bewust niet op het nachtkastje, maar buiten handbereik. Om mij heen merk ik dat iedereen een beetje digimoe is. Dus voel ik me steeds minder schuldig als ik mijn werkmail niet om 22.00 uur, maar de volgende ochtend beantwoord.
Zeven dagen zonder
Daarom vind ik de actie van radio-dj Domien Verschuuren ook zo goed. Zeven dagen zonder mobiel leven zet misschien geen enorme zoden aan de dijk. Maar het helpt je wel de verslavende werking van apparaten beseffen. In Superverslavend geeft sociaal psycholoog Adam Alter ons daarom een belangrijke boodschap mee: laat technologie niet ons leven domineren. In Trouw deelde hij opmerkelijke feiten:
- 60 procent van de volwassenen tussen de 18 en 64 jaar slaapt met zijn telefoon naast zich;
- Meer dan 40 procent van de Amerikanen lijdt aan een of meerder digitale verslavingen;
- Het blauwe licht van digitale apparaten remt de productie van melatonine af, waardoor je minder goed slaapt;
- Bij iemand die overmatig op internet zit, neemt zijn of haar vermogen om zich in te leven in een ander af;
- Zowel ons geheugen en concentratie als ons vermogen om creatief te zijn en diep na te denken lijden onder onze online obsessie;
- En: we weten niet meer hoe we ons moeten vervelen.
Overtuigd dat het allemaal wel een tandje minder online en meer offline mag?
Offline is de nieuwe luxe
Artikelen over waarom offline zijn de nieuwe luxe is, daar lopen het internet en de damesbladen van over (hier nog een!). Ik ging daarom op zoek naar enkele verrassende hulpmiddelen die jou helpen om af en toe – zonder schuldgevoel – de apparaten even te laten voor wat ze zijn.
- Lees het boek Is daar iemand? van NRC-journalist Wouter van Noort, over hoe de smartphone ons leven beheerst.
- De app Checky houdt bij hoe vaak jij op je telefoon kijkt. Zo word je meer bewust van je (veelal onnodige) smartphonehandelingen. Confronterend!
- Tijd voor drastische maatregelen? Boek een digitale detox, in de vorm van een spadag of complete offline vakantie. Digital marketing guru Tania Mulry vertelt erover in deze TedX-talk.
- Ook thuis kun je aan de slag. Techblogger Nina geeft handige tips in deze videotutorial: digitaal detoxen doe je zo.
- Ontgif je brein met een digitaal dieet, waarbij het lezen van The Digital Diet al een eerste grote stap in de goede richting is.
- Vakantieplannen? Ga naar Parijs. In het luxe 5-sterren Westin-hotel moet je je mobieltje inleveren bij aankomst. In de spa heb je hem toch niet nodig!
Wist je dat Apple’s Steve Jobs, toch een groot aanstichter van het leed dat smartphoneverslaving heet, zijn kroost verbood een iPad te gebruiken? Dus sluit nu maar snel dit scherm en verveel je even. Al is het maar voor vijf minuten. En daarna ga je met bovenstaande tips aan de slag.