Dat Google niet meer weg te denken is uit ons dagelijks computergebruik, blijkt wel uit de vaak gebruikte opmerking ‘even googelen’. Dat betekent ongeveer hetzelfde als ‘even iets opzoeken op het internet’. En dat is nou net waar de Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, iets aan wilt doen. In de Financial Times laat de minister weten de macht van de Amerikaanse gigant te willen onderzoeken en desnoods maatregelen te nemen. ,,We moeten nadenken over maatregelen die voorkomen dat die macht wordt misbruikt,’’ aldus Maas.

Een bijzondere uitspraak van een land dat op tal van vlakken zo vooruitstrevend en pünktlich is. Duitsland wist de afgelopen jaren de werkloosheid drastisch terug te dringen, heeft groene energie in eigen land hip gemaakt en lijkt op het voetbalveld onverslaanbaar. Waar is dan die vooruitstrevende houding als het gaat om computers en software?

In de EU heeft de zoekmachine Google een marktaandeel van 90 procent en in de VS is dat 68 procent. Dat komt omdat Google algoritmes gebruikt om een rangorde aan te brengen in zoekresultaten. ,,Als zoekresultaten een grote impact hebben op economische ontwikkelingen, is dat een kwestie die we moeten aanpakken,’’ was de reactie van Maas hierop.

Waarom investeert Duitsland niet in wetenschappers die Google weten te verslaan? Die nog betere en snellere zoekmachines weten te ontwikkelen dan de Amerikaanse gigant? Waar een vrije marktwerking is staat het ieder land vrij de concurrentie aan te gaan en met nieuwe initiatieven te komen. Als Duitsland dié wetenschappers weet te strikken die ‘het geheim’ van Google weten te ontrafelen of zelfs te verbeteren, is er geen alleenheerschappij meer in de wereld van zoekmachines. Bedrijven als Yahoo en Bing gaan die strijd ook dapper aan, alleen lijken het vooralsnog af te leggen tegen Google.

Tip voor minister Maas: ga eens op bezoek bij het Max Planck Institut in Saarbrücken. Op de informatica-afdeling lopen veelbelovende wetenschappers rond die toonaangevend onderzoek doen over dit onderwerp en veel kunnen betekenen in deze zoekmachinestrijd.

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

5 tips voor een succesvol intranet

Vmbo, havo of vwo? In een Vox-klas werkt iedereen samen

Eén uit duizenden: hoe specialistische kennispoules jou helpen aan de ideale contentprofessional

Leg nooit een cv op tafel – en 5 andere tips voor een geslaagd werving- en selectietraject

Zo vindt B1 de beste contentspecialisten voor jouw bedrijf

Strijd tegen de zomerdip: 5 leerzame tips voor de vakantie

De werkweek van product specialist Cindy

10 tips voor een leukere en effectievere kantoordag

Contentmigratie: dit is het en zó pak je het aan

5 kijktips: onderwijs uit binnen- en buitenland in beeld