Facebook hield op een hip en vooruitstrevend medium te zijn op het moment dat je een vriendschapsverzoek kreeg van je oudtante. Maar hoezeer en hoe graag kenners en leken de ondergang van het grootste sociale netwerk ter wereld blijven voorspellen, Facebook is tot op de dag van vandaag oppermachtig. Met meer dan een miljard geregistreerde gebruikers is er nagenoeg oneindige potentie. Daarom is het voor mensen met een boodschap belangrijk om te weten hoe je dit medium het beste kan gebruiken.
De onderstaande tips zullen voor social media veteranen gesneden koek zijn, maar voor wie het nog niet wist…
- Timing is belangrijk – Hoewel het internet iedereen toestaat om op ieder gewenst moment media te nuttigen, is het niet zo dat prime time ineens iets uit het verleden is. Plaats je content niet om 3 uur ’s nachts of rond lunchtijd, maar laat je boodschap los op het moment dat veel mensen hun dagelijkse updates opzoeken. De grootste kans op gehoor vind je ’s avonds tussen 19:00 en 23:00 uur.
- Vorm boven inhoud – Sociale media is veelal oppervlakkige media, daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. Hoewel diepgang nog altijd wordt gewaardeerd, is het in de eerste plaats belangrijk wat je op het eerst oog biedt. Een link zonder plaatje erbij zal minder hits krijgen dan eentje met een prikkelende afbeelding.
- Click-bait: Ja of Nee? ‘Dit filmpje zal je wereld op z’n kop zetten!’ ‘Nummer vier zal je verbazen!’ ‘Aan het einde was ik in tranen!’ Herkenbare titels? Dergelijke schreeuwerige koppen proberen met vage beloftes mensen te verleiden erop te klikken, vandaar de naam click-bait. Het is nog altijd effectief, maar leidt ook tot steeds meer ergernis. Zoek waar mogelijk een middenweg tussen een titel die nieuwsgierigheid opwekt enerzijds en ongegeneerde aandachttrekkerij anderzijds.
- Nodig uit tot interactie – Een Facebook-bericht blijft langer zichtbaar als er veel op wordt gereageerd. Om die reden is een uitnodiging tot reacties een slimme strategie. Denk aan een open vraag aan de lezers, een opmerking die kans heeft om een verhitte discussie op gang te brengen, of een prijs die wordt verloot aan mensen die reageren en/of delen.
- Maak gebruik van statistieken en publicatietools – Facebook heeft meer informatie te bieden dan alleen maar het aantal likes and shares. Houd de statistieken van je pagina goed in de gaten om te zien wat de respons is van je berichten. Zet het aantal bereikte mensen af tegen het aantal clicks en reacties om je doelgroep steeds beter in te schatten. Daarnaast staan de publicatie-tools je toe om het publiceren van berichten te plannen als je weet dat je op het gewenste tijdstip niet online kunt zijn.
Het is maar een greep uit de vele mogelijkheden die Facebook biedt om in tijden van dataovervloed virtueel het hoofd boven water te houden. Want, om in zeevaarders termen te blijven: het is pompen of verzuipen als je in de huidige markt in beeld wilt blijven.