Denk eens terug aan de presentaties van Apple’s Steve Jobs. Hij vertelde over een nieuwe wereld. Hij verkocht niet door te vertellen over meer RAM-geheugen maar door te praten over gevoel en schoonheid. Jobs begreep het als geen ander. Verhalen vertellen – oftewel storytelling in organisaties –  is niet alleen voor de afdeling marketing of een eenmalige communicatiehype. Het is een duurzame manier om doelgroepen met je te verbinden.

Maar de meeste mensen vinden het lastig om in verhalen te denken. Terwijl dit heel effectief is om een boodschap te onthouden. Wist je dat 70 procent van alles wat mensen weten afkomstig is van verhalen en niet van feitelijke opsommingen? Zo jammer dat denken in verhalen zo weinig wordt gestimuleerd. In de klas blijft spreken meestal beperkt tot het geven van antwoorden (op vragen van de leerkracht). Als je terugdenkt aan je schooltijd, kun je je waarschijnlijk niet veel herinneren van die lessen. Maar je favoriete jeugdboek, of aan dat aangrijpende/grappige verhaal dat één van de leraren vertelde. Dat vergeet je nooit.

Verhalen bevatten natuurlijk alle feiten, maar ze zijn verpakt in emoties en komen daarmee tot leven. Verhalen – oftewel storytelling in organisaties – leggen relaties, verhelderen doelen en geven betekenis. Storytelling kun je overal gebruiken: in presentaties, video, sales pitches, teambijeenkomsten of in coach-gesprekken. Maar ook op je site, in e-mails en natuurlijk op sociale media. Het vertellen van verhalen helpt je om vertrouwen te wekken, om anderen te beïnvloeden en dus om succesvol te zijn.

Ik word enthousiast als ik met mensen in gesprek ga over de kracht van verhalen in bedrijven, want ik geloof in die kracht. Veel mensen willen het direct in de praktijk brengen. Ook al is er geen corporate story of organisatieverhaal. Het blijkt voor veel mensen lastig.

Maar ook met gewone verhalen uit het dagelijkse leven kun je al ‘storytellen’. Ga je in jouw bedrijf aan de slag? Denk dan na over deze tips:

1. Analyseer je wortels, je identiteit. Schrijf dit uit en zoek de rode draad. Denk ook aan anekdotes;
2. Bepaal je doelgroep en doelen met je verhaal;
3. Bedenk een goed thema en bied context aan je verhaal, bijvoorbeeld met actualiteit of jouw markt.
4. Kies een aansprekende verhaalvorm, dus met kop, romp en staart. Durf het persoonlijke en authentiek te maken;
5. Betrek je publiek via bijvoorbeeld sociale media;
6. Oefen veel en vraag eerlijke feedback. Laat klanten het verhaal vertellen, maak ze deel van jouw verhaal;
7. Check regelmatig of je verhaal nog succesvol is, of dat je moet bijsturen.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat zij geen interessante verhalen hebben. Dat is niet zo. Het leven zit vol met verhalen! Het is de kunst om die verhalen te verzamelen, te onthouden en te herkennen met welk doel je ze in je werk kunt gebruiken. Natuurlijk lukt dat niet meteen. Wie meer wil weten over de aanpak: Désirée Battjes schreef er een mooi verhaal over op  Frankwatching.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]