De tv-serie De Luizenmoeder is een onmisbare kijkcijferhit. De komische sketches met basisschool De Klimop als toneel mogen iedere week op miljoenen kijkers rekenen. Naast deze successerie tippen we nog 4 (iets serieuzere) tv-series en documentaires waar het onderwijs een hoofdrol in speelt. Heerlijk weekend kijk-materiaal voor op de bank!
1. Comedyserie: De Luizenmoeder
‘De Luizenmoeder gaat over alle idiote dingen die bij een basisschool komen kijken’, aldus actrice Jennifer Hoffman, die de rol van moeder Hannah speelt die haar dochter Floor dagelijks naar basisschool De Klimop brengt. Daar maakt Hannah op het schoolplein al snel kennis met de moeder-maffia, Nancy van de ouderraad, directeur Anton, juf Ank en conciërge Volkert.
Stuk voor stuk typetjes op zich die zorgen voor menig herkenbare situaties en strubbelingen bij schoolpleinmoeders, maar even leuk als je daar geen ervaring mee hebt. En wist je dat je aan aantal hoofdrolspelers ook op Twitter terug kunt vinden? Volg hier Hannah, juf Ank, directeur Anton, conciërge Volkert, moeder Ursula en zelfs café De Natte Otter!
2. Documentaire: Where to Invade Next
Van serieuzere aard is de documentaire Where to Invade Next van Amerikaan Michael Moore. De geëngageerde documentairemaker, onder meer bekend van Bowling for Columbine (over de schietpartij op een middelbare school in Colorado), gaat in Where to Invade Next in negen Europese landen op zoek naar goede oplossingen voor Amerikaanse sociaaleconomische vraagstukken.
In Finland adoreert hij het schoolsysteem (geen huiswerk!) en in een Franse schoolkantine verbaast hij zich erover dat kinderen hier zonder cola lunchen. En wist je dat je in Slovenië gratis kunt studeren? Hoewel niet de hele twee uur is gericht op onderwijszaken, is het een vermakelijke documentaire die met droge humor ook jouw eigen ogen zal openen.
3. Film: Spiegeldromen
Van Hollandse bodem: in ‘Spiegeldromen’ delen leerlingen uit het praktijkonderwijs hun herinneringen, dromen en angsten. Door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld gaan de jongeren de confrontatie aan met zichzelf. Ze vertellen onbevangen over toekomstdromen en kwetsbare kanten van hun bestaan.
Maakster Marjoleine Boonstra brengt hun, vaak aangrijpende en ook pijnlijke, verhalen zeer integer in beeld. Op Twitter werd er veel gereageerd op deze recent uitgezonden indringende film. Zo kregen de goede, liefdevolle docenten en de openhartige jongeren digitaal applaus en hoopten de diepgeroerde twitteraars dat beleidsmakers ook naar deze film gekeken hebben.
4. Docudrama: Hoefnagels
Deze serie vertelt het verhaal van VMBO-docent Peter Hoefnagels, die er een onconventionele lesmethode op na houdt. Met zijn eigen kijk op het onderwijs zoekt hij grenzen op. Zo provoceert hij zijn leerlingen waar een stimulerende houding en opbouwende kritiek wellicht meer op zijn plek zou zijn. Onderwerpen als seks, homoseksualiteit, mobieltjes in de klas, pesten en schoolverlaters komen aan bod.
Dit is een zogeheten docudrama: de leerlingen zijn ‘echte’ leerlingen, de docent wordt gespeeld door acteur Marco van Es. De zes afleveringen werden al uitgezonden in 2012, maar stellen een nog altijd actueel vraagstuk aan de kaak: hoe ver kun je gaan om leerlingen te raken en te inspireren?
5. Programma: De slimme universiteit
Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er uit moeten zien? De Nederlandse filmregisseur Alexander Oey verzamelde voor VPRO Tegenlicht een aantal prikkelende, internationale voorbeelden. Zo bezoekt hij in het Ruhrgebied de eerste universiteit van Duitsland met een ‘Prorektorat für Diversity Management’, waar rector Ulrich Radtke het voor leerlingen met een arbeiders- of migrantenachtergrond mogelijk wil maken om te studeren.
En in Silicon Valley schetst Daphne Koller, oprichter van Coursera, een toekomst voor het hoger onderwijs als online-wereldmarkt. Studenten overal ter wereld kunnen voor niets of weinig online cursussen van topuniversiteiten als Stanford, Yale of Princeton volgen. Kan, en gaat, dit systeem fysieke universiteiten vervangen?