‘Door welke zie je beter, glaasje 1 of glaasje 2?’ Ik vind het altijd spannend, een nieuwe bril. Het is natuurlijk belangrijk de wereld scherp te zien. Maar het kiezen van het juiste montuur is de truc. Ga ik mijn comfortzone een beetje uit en probeer ik iets nieuws, of neem ik toch weer een montuur dat lijkt op het vorige? Als ondernemer staat je leven bol van de keuzes. En als je die keuzes maakt, spendeer je daarna vaak veel tijd met je af te vragen of het wel de juiste keuze was.

Onzekerheid
Het maken van keuzes kan gepaard gaan met onzekerheid. Zeker als je met dat soort keuzes jezelf op nieuw terrein begeeft. Misschien vindt mijn omgeving mijn nieuwe bril helemaal niet zo leuk. Die onzekerheid kan soms voor rare situaties zorgen. Situaties waarin je misschien niet zo eerlijk bent als je zou willen, maar waarin dat juist wel wenselijk is.

Daarom heb ik een nieuwe bril nodig. Een bril die ervoor zorgt dat ik alles een beetje scherper zie dan ik tot nu toe deed. Een bril waarmee ik mezelf weer eens goed onder de loep kan nemen. Want eerlijk naar jezelf kijken is nodig als je onderneemt, niet in de laatste plaats omdat je wilt verbeteren. En als je naar jezelf kijkt, wil je alles scherp zien. Zodat je jezelf kunt verbeteren aan de hand van wat je ziet.

Façade
Een nieuw montuur is een nieuw gezicht. Dat montuur bepaalt voor een groot deel mijn gezicht de komende tijd en is in zekere zin mijn façade. Façades hebben een functie: een goede façade is beter voor business. Daarom zijn klussen altijd leuk en gaan de zaken altijd goed als daarnaar gevraagd word. Dat is logisch, want je wil betrouwbaar overkomen. Als je het rustig hebt is dat een keuze. Hardop zeggen dat het niet goed gaat wordt gauw als negatief ervaren, zwaar op de hand en misschien zelfs onbetrouwbaar. Als jij goed bent in wat je doet en goede producten levert, dan gaan de zaken vanzelf goed, is de vereenvoudigde gedachte.

Dat in acht genomen is het des te belangrijker om eerlijk te blijven tegen jezelf. Gaan de zaken wel goed? En als de zaken niet goed gaan, wat kun jij dan doen om dat te verbeteren? Wat maakt voor jou dat het wel of niet goed gaat? Als je dat gaat onderzoeken, kun je maar beter geen roze bril op zetten.

Zakendoen met mensen
De jonge man die mijn ogen meet is nog niet heel ervaren, maar hij doet ontzettend zijn best. Nadat hij kundig mijn ogen gemeten heeft, gaat hij met mij opzoek naar de juiste aanbieding. We wandelen naar het rek vol brillen, ik zet een montuur op m’n neus en kijk in de spiegel. ‘Ja die!’ zegt hij haast onbeholpen enthousiast. Van die eerlijkheid, daarvan hou ik eigenlijk het allermeest. De eerlijkheid die laat zien waar je van houdt of je enthousiasme voor iets weigert te verbloemen. De eerlijkheid die ons toestaat om juist die professionele façade even te vergeten. Soms is het ook belangrijk om je te herinneren dat je zaken doet met mensen. Een gesprek mag dan zakelijk zijn, je kunt altijd appelleren aan iemands menselijkheid en iemand bijvoorbeeld vragen om hulp.

‘Ik denk dat een breder montuur wat beter bij u past’, had de jonge opticien eerder tegen mij gezegd. ‘Dan lijkt uw hoofd wat smaller.’ Heel netjes dat hij me niet naar buiten stuurt met een bril die mijn dikke kop accentueert. Het enthousiasme van iemand die zijn vak leuk vindt, de eerlijkheid waarmee hij mijn montuur beoordeelt en zijn zichtbare onzekerheid maakte dit voor mij tot een inspirerende ontmoeting. Niet alleen heb ik straks een nieuwe bril, maar ook ben ik een frisse blik rijker.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]