Iedereen pakt zijn biezen en vertrekt naar het buitenland. Politiek Den Haag lurkt aan een cocktail op de Bahama’s en het werkende leven ligt op zijn gat. Mini-rompredacties bepalen de koers en thuiswerkende freelancers vegen tevergeefs het zweet van hun voorhoofd. Geen nieuws is nieuws geworden.

Blauwalg
‘De slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als de komkommers rijp zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is,’ omschrijft Wikipedia. Rijp of niet, de komkommertijd dient zich aan. De tropische temperaturen zijn het gesprek van de dag, je wordt doodgegooid met nieuws over blauwalg in Nederland en de geboorte van een leeuwenwelp haalt de voorpagina.

MH17
Hoe anders was dat vorig jaar. Terreurgroep Boko Haram deed aanval na aanval, (toen nog) ISIS stelde zich op gewelddadige wijze aan de wereld voor en rampvlucht MH17 stortte neer op Oekraïens grondgebied. En ook dit jaar lijkt de zomerperiode een bron voor slecht nieuws. Een onthoofding in Frankrijk, een aanslag in de toeristische badplaats Sousse en een zelfmoordaanslag op een moskee in Koeweit. Op dezelfde dag.

De persen blijven draaien
Nieuws of geen nieuws, de krant moet gevuld. Voor een zpp’er is de zomer heilig. Terwijl mijn collega’s (met een vast contract) hun billen bruinen in de Spaanse zon, houd ik de boel (in het net zo tropische Nederland) draaiende. Neem een willekeurige week in mijn agenda: dienst overnemen tot 16:00 uur, ochtenddienst thuis, werken tot 17:30 uur in Amsterdam, en ga zo maar door.

Lijstjes
De zomer levert niet alleen meer werk, het is ook hét uitgelezen moment om de boel eens op een rijtje te zetten. 2015 is over de helft, de btw-aangifte voor het tweede kwartaal is (bijna) de deur uit en iedereen is op vakantie. Mijn voorliefde voor lijstjes dient zich weer aan. Zijn al mijn facturen betaald? Hoe sta ik ervoor? Wat wil ik dit jaar nog bereiken?

Productief
Waar de meesten komkommertijd associëren met vakantie en lege redacties, kom ik niet verder dan het woord ‘productief’. Ik kan extra geld opzij zetten, mijn hoofd is weer leeg en ik wind mij nergens over op om zweetdruppels op mijn voorhoofd te voorkomen. Zelfs het eeuwige gezemel over die enige twee warme weken in het jaar, irriteert mij niet meer. Ik heb genoeg slecht nieuws gehoord. Stuur mij maar pushbericht met nieuws over de eerste rijpe komkommer van het jaar.

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]