Eerder schreven we het al: content delen op LinkedIn wordt trending in 2018. Zoals we eerder ook al schreven over Facebook en Instagram, geven we je nu een lesje LinkedIn. Het professionele social media platform meer dan 500 miljoen leden in 200 landen. Inclusief: hoe ga je viral en tips van pro’s om waardevol actief te zijn op dit zakelijke platform.
Je ziet ze zelf vast ook voorbijkomen: LinkedIn-posts die viral zijn gegaan. Oftewel: updates die mogen rekenen op duizenden views, likes en comments van over de hele wereld. Zo schreef Amerikaan Josh Fechter deze ‘eenvoudige’ post over zijn weg naar zakelijk succes. Het kreeg 89,607 likes en 3,072 reacties en miljoenen views. Over de opbouw van zijn populaire stukje tekst op LinkedIn schreef hij ‘The Anatomy of a Viral LinkedIn Post’.
Bestaat er dan een formule om viraal te gaan op LinkedIn?
Dave Schools, schrijver en oprichter van Entrepeneur’s Handbook, deed iets soortgelijks naar aanleiding van Fechters succesformule. En je raadt het al. Hoewel hij niet meer dan een kwartier nodig had om zijn post te schrijven, kreeg het maar liefst 1,8 miljoen views. En dat legde hem geen windeieren. Zelf succesvolle LinkedIn-posts schrijven op? Je weet wat je te doen staat. Maar, zo zegt Schools: “Virality can’t be manufactured. (…) I am 100% confident my next LinkedIn post won’t be anywhere near this one. Virality is illusively elusive.”
Zo vergroot je jouw zakelijk bereik op LinkedIn
Misschien is persoonlijk viraal gaan niet wat je wil bereiken op LinkedIn. Want online succes is soms maar kortstondig. De volgende dag is er weer een nieuwe hit. Ben je op zoek naar een waardevolle LinkedIn-strategie voor de lange zakelijke termijn, dan zijn medewerkers en collega’s van onschatbare waarde. Want: het inzetten van jouw mensen voor het delen van bedrijfscontent kan het bereik bijzonder vergroten! Zij zijn hét kanaal om inhoudelijke kennis en zakelijke successen te delen en hiermee interesse op te wekken onder een groot en vooral relevant netwerk. In welke branche je ook actief bent.
Maak medewerkers ambassadeurs van jouw bedrijf
Dat noem je ook wel employee advocacy. Door nieuwsartikelen, video’s en foto’s breed te delen in jouw hele organisatie – en alle collega’s te enthousiasmeren dit actief via eigen kanalen als LinkedIn te verspreiden – maak je medewerkers ware ambassadeurs. En vergroot je het bereik van jouw zakelijke social media content, in een ontzettend relevant netwerk! Zo ga je te werk:
- Deel actief eigen content op jouw bedrijfspagina op LinkedIn. Spoor medewerkers aan hier te liken en te reageren maar laat de professionele posts maken door medewerkers die daar verstand van hebben.
- Verstuur 1x per maand een interne nieuwsbrief met makkelijk deelbare content. Dit kunnen medewerkers weer posten op hun eigen LinkedIn-profiel. Denk aan een animatievideo van een nieuw product dat het bedrijf op de markt heeft gezet. Of prachtige foto’s van een afgerond project waar medewerkers trots op mogen zijn.
- Er bestaan ook tools om medewerkers relevante content aan te reiken, zoals GaggleAMP en SoWorker.
- Maak het jouw collega’s zo makkelijk mogelijk en bied ze kleine social media toolkits aan. Bijvoorbeeld via Dropbox. Vol mooie foto’s en kant-en-klare updates.
- Kleine organisatie? Deel jouw successen zoals een grote nieuwe klant die je hebt binnengehaald of zelfgeschreven bedrijfsblogs regelmatig per mail met collega’s. Met in de bijlage materiaal (tekst, video, beeld) dat jouw collega’s kunnen gebruiken om het via LinkedIn te delen.
Gouden tips van LinkedIn professionals
Goed, jouw bedrijfspagina is op orde. Er wordt regelmatig gepost en medewerkers zijn zelf ook actief in het verspreiden van relevante business updates. Wat kun je dan nog extra doen om jouw persoonlijke LinkedIn-profiel up-to-date en relevant te houden?
- Schrijf eens een blog Naast statusupdates kun je ook langere artikelen delen op LinkedIn, heel mooi in een blogformat. Hoe je dat doet lees je hier. Het voordeel van bloggen op LinkedIn: connecties krijgen een notificatie als je jouw artikel live zet én de blogs komen bovenaan jouw LinkedIn-profiel te staan. Deze optie is nog steeds niet voor alle Nederlandstalige profielen beschikbaar. Zet dan jouw taalinstelling op Engels. Meer weten, lees dan ook dit artikel op Marketingsfacts.
- Start een groep met vakgenoten Of word lid van een bestaande groep en deel relevant nieuws. In een groep deel je content, blogs, updates en nieuws uit jouw vakgebied. Dat kan zijn met directe collega’s, maar ook leden van een zakelijk netwerk of vakgenoten die elkaar helemaal niet kennen. Lees meer over het uitbouwen van jouw LinkedIn-groep via dit artikel van MarketingTribune. En: ben je al lid van de groep Tekst 2000 / B1? Ruim 1.000 mensen gingen je voor. P.S. Dit is de Cupido van LinkedIn
In de research voor dit blog kwam ik ook een bijzonder leuk Nederlands succes op het zakelijke platform tegen. Rob Mes wordt ook wel de ‘Cupido van LinkedIn’ genoemd! Hij zorgt via zijn persoonlijke LinkedIn voor vele geslaagde matches. En nee, dan hebben we het niet over liefdevolle relaties, maar duizenden succesvolle zakelijke connecties! Lees hier het NRC-artikel over zijn verhaal.