Je kent haar niet, maar vanaf morgen – woensdag 29 juli – zal zij alle moeite doen om beste maatjes te worden. Cortana, de nieuwe spraakassistente in Microsofts Windows 10. Ze is één van de opvallendste vernieuwingen in het nieuwe besturingssysteem dat morgen gelanceerd wordt. Cortana lijkt een beetje op Siri voor iPhone. Handig om handsfree sms’jes te versturen, een belopdracht te geven, een muziekje te laten spelen of ’s avonds met slaperig hoofd te zeggen: ‘Siri zet mijn wekker om half zeven’. Het werkt.
Talk of the town
Cortana bestaat al voor Windows Phone, maar je hoort er nooit iemand over. Cortana in Windows moet de talk of the town worden. Al was het maar omdat ze een bemoeizuchtige en misschien zelfs opdringerige dame kan zijn. De spraakassistente wacht niet lijdzaam af tot je iets vraagt. Ze leest al je e-mail, vlooit de agenda na, bekijkt je bellijst (als u een Windows Phone heeft) en doet zelf suggesties. ‘Zeg, ik wil me er niet mee bemoeien, maar volgens de agenda is het nu echt tijd om te vertrekken voor die afspraak. En bel onderweg even met je moeder, dat is ook alweer een maand geleden.’ Microsoft belooft een slimme spraakassistente. ‘Ik zie dat de vlucht van uw vriend is vertraagd, dus werk nog maar even door.’ Tenminste, dat kán Cortana – zegt Microsoft – als ze de vrijheid (lees: toegang tot alle gegevens) krijgt van de gebruiker.
Verliefd op Microsoft
Microsoft-topman Satya Nadella zei dat hij wil dat de klanten weer verliefd worden op Microsoft. Cortana moet de vonk over laten springen. Ze moet anders dan Siri veel meer persoonlijkheid krijgen. Met Cortana kun je lachen. Ze vertelt grappen en zelfs een alledaags gesprekje moet mogelijk zijn. En niet zomaar zinloos gebabbel, want Microsoft schakelde een legertje schrijvers in om gevatte antwoorden te verzinnen op duizenden mogelijke vragen en opmerkingen. Er rolde een gezellige, immer positieve en nimmer sarcastische jongedame uit. Al is ze een beetje pesterig als het gespreksonderwerp over Apple’s rivale Siri gaat. Hoe de Microsoftvrouw eruit ziet is niet bekend. Ze gaat niet lijken op de blauwe sexy fantasievrouw Cortana uit het spel Halo. Op de desktop zal ze eruit zien als een groepje cirkeltjes.
Cortana in de educatieve wereld
Ontwikkelaars – ook in de educatieve wereld – likken de vingers al af. Als er een koppeling komt met hun apps en programma’s kan Cortana helpen. ,,Wie heeft er zijn rekentaken niet gedaan?’’ ,,Stuur een Whatsappje naar de ouders van de kinderen die hun huiswerk niet hadden gemaakt.’’ En ook voor kinderen kan Cortana een goed studievriendje worden. ,,Cortana, leg nog eens uit hoe dat met Pythagoras zat.’’ Waarschijnlijker is dat Cortana je oogappel eerder aan zal sporen om die wiskunde-oefeningen nu echt af te maken.
Microsoft gelooft heilig in een rol voor Cortana en maakt haar ook geschikt voor Android en iOS. Laptopmaker Toshiba komt binnenkort met laptops voor scholieren waarbij Cortana met een speciale knop op het toetsenbord als een geest uit de fles op het scherm komt.
Een voorlopig minpuntje: Cortana moet haar eerste lessen Nederlands nog krijgen. Voorlopig doet ze alleen slim in het Engels. See you later.