Op meerdere vlakken was januari een spraakmakende maand. Niet alleen was de NOT (Nationale Onderwijstentoonstelling) weer neergestreken in Utrecht, maar ook kwam het nieuws naar buiten dat de overheid verplicht een rekentoets wilde invoeren om zo het niveau van rekenen omhoog te krijgen. Wat deze twee zaken met elkaar te maken hebben? Alles!
NOT
Op de NOT zag ik weer wat een mooie leermethodes er gemaakt worden. Bij meerdere uitgeverijen komt in hun leermethodes het vrij leren duidelijk naar voren. De methodes van nu en de toekomst zijn toegankelijk en leuk. Dankzij deze interactieve en mooie methodes is het achterhaald om nog meer te toetsen dan nu.
Digitale rekenmethodes
Meerdere uitgeverijen zijn momenteel bezig om nieuwe digitale rekenmethodes te maken. Die rekenmethodes worden op een game-achtige manier gemaakt. Dit maakt leren voor leerlingen toegankelijker en vrijer. En dit maakt zo’n rekentoets – überhaupt toetsen – overbodig. Mijn toekomstvisie is dat er weinig wordt getoetst. Er zal meer sprake zijn van vrij leren.
Krijtbord in de klas
Ik vind het onzin om nu een rekentoets in te voeren. Dat is niet meer van deze tijd. En zij die dit hebben bedacht denken waarschijnlijk nog steeds in de tijd van alleen een krijtbord in de klas. Er zijn zulke mooie tools tegenwoordig. Waarom moeten we het de kinderen nog moeilijker maken? We gaan naar een tijdperk waarin onderwijs veel vrijer wordt. Onderwijs wordt meer en meer op maat gemaakt. Als een leerling aan het eind van de dag uitlogt, kan de leraar precies zien hoe de leerling het gedaan heeft. Dan ben je eigenlijk al aan het toetsen. Stel: een leerling maakt veel fouten op een bepaald onderdeel. De volgende dag kan de leraar een opdracht op maat voor die leerling klaarzetten. Dat is op zichzelf al een toets. Leerlingen zijn dagelijks aan het toetsen.
Onderwijs is leuk
De basis is er dus al. Er wordt al aardig wat getoetst. Onderwijs moet vooral leuker worden. Meer speelsachtig. Dat het leuk is om te doen. Op de NOT zag ik een onderwijsmethode waarin leerlingen met een 3D-bril een winkel binnen stappen en daar prijskaartjes zien hangen en bijna in een real-life omgeving wiskundesommen moeten maken. Die kant moet het meer opgaan.
Angst voor een vak
Toetsen en examens lieten mij vroeger ook schrikken. Leerlingen die een toets slecht maken, om welke reden dan ook, hebben een lange periode nodig om dat in te halen. Zo schrikken ze van dat vak. Onderwijs wordt niet leuker door toetsen. Onderwijs wordt leuker door verrijking van speelsgewijs leren. Ik vind dat de overheid jarenlang niet genoeg heeft bijgedragen aan onderwijs. Het is alleen maar moeilijker gemaakt door in subsidies te snijden. Zo ook binnenkort de studiefinanciering.
De overheid moet een bijdrage leveren aan onderwijs door leerlingen te helpen in plaats van alleen maar in subsidies te snijden en onmogelijke doelen te stellen.