Dat digitalisering een hot topic is, weten we allang. Ook in de onderwijsbranche opent het deuren naar nieuwe werkwijzen. Deze vijf ontwikkelingen gaan ons onderwijs drastisch veranderen.
1. De digitale universiteitsbibliotheek
Dat is de bibliotheek van de toekomst, aldus dit artikel van in de Engelse krant The Guardian. Niet gek, gezien het feit dat de manier waarop studenten informatie consumeren verandert.
Boeken verstoffen niet langer op de plank, leren doe je vanaf je laptop. Ook interessant: sommige universiteiten bieden nu al 24/7 toegang tot hun bibliotheken, aldus Georgina Cronin van de Universiteit van Cambridge in het artikel.
2. Robots in de klas
Informaticus Andrew Ng vertelt in deze video van de Wall Street Journal hoe de opkomst en impact van Artificial Intelligence (AI) te vergelijken is met de opkomst van elektriciteit honderd jaar geleden. In alle sectoren gaat AI voor drastische veranderingen zorgen, dus ja: ook in het onderwijs.
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze robot Pepper, die je voor slechts 14.300 Engelse ponden (bijna 16.000 euro) kunt bestellen. Dan krijg je hem wél thuisgestuurd met een Academic Package erbij. Zo kun je Pepper inzetten voor research én hij herkent menselijke emoties. Fijn, als je even een studiedipje hebt en Pepper je tipt een kop koffie te drinken.
3. Studieboeken schrijven zichzelf
De Nederlandse schrijver Ronald Giphart experimenteert er al mee: een boek schrijven samen met een computer. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel van de Volkskrant. We zijn zeer benieuwd naar het literaire eindresultaat.
Hoe kan dat vorm krijgen in het onderwijs? Eerder vertelden we je al in deze blog meer over deep learning, dat in de medische wereld al van grote waarde is gebleken. Wellicht is de volgende stap dat computers, met minimale menselijke input, zelf studieboeken schrijven?
4. Studeren met een Virtual Reality-bril
Dat is absoluut geen ver-van-ons-bed-show meer! Goed nieuws: de Rijks Universiteit Groningen (RUG) verdeelde onlangs 750.000 euro onder 10 verschillende e-learning-projecten die dienen ter ondersteuning van het universitair onderwijs.
Denk aan VR-brillen, maar ook software voor het geautomatiseerd nakijken van opdrachten of een online-module voor het oefenen van gespreksvaardigheden. Het is de bedoeling dat binnen een jaar 14.000 studenten tijdens 70 universitaire vakken profijt gaan hebben van de diverse digitale tools. Wil je zelf aan de slag met VR in de klas? Kijk dan eens of deze Masterclass iets voor jou is.
5. Bewaar je diploma met Blockchain
‘Een diploma wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren, maar je wilt het ook goed gebruiken om te bewijzen wat je waard bent.’ Theo Mensen ziet vele toepassingen voor Blockchain in het onderwijs, zo lees je in dit artikel van ScienceGuide.
Wat is Blockchain? Deze techniek is ooit bedacht om fraude bij het gebruik van de internetvaluta Bitcoin tegen te gaan. Het is een technologie waarbij je decentraal informatie uit kunt wisselen, zonder een controlerende derde partij zoals een notaris.
Het is bijna onmogelijk om hierbij te frauderen of gegevens te vervalsen. Sla je hier dus je diploma’s in op, dan wordt diplomaverificatie door een mogelijke nieuwe werkgever makkelijker.