Volgende maand is weer tijd voor de NOT, de grootste vakbeurs voor het onderwijs in de Benelux. Vijf dagen lang, van dinsdag 24 januari tot en met zaterdag 28 januari, staat de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van het onderwijs. Een feest! Leraren wiskunde, help me even: hoeveel nachtjes slapen is dat nog?

Zoals gezegd: de grootste vakbeurs. En dat is wel te zien aan het aantal deelnemers en activiteiten op beurs. Al zou je het willen: aan alle workshops meedoen is gewoon onmogelijk. Er zijn er namelijk meer dan 400, meldt de organisatie. En dat zijn nog niet eens alle activiteiten op de beurs. Ik denk dat we best kunnen zeggen dat de beurs voor iedereen die ook maar iets met onderwijs doet, iets te bieden heeft.

De aankomende editie heeft een aantal actuele thema’s. Interessant voor docenten, maar ook voor andere professionals. Een belangrijke rol is weggelegd voor innovatie. De organisatie heeft drie ‘innovatieroutes’ uitgestippeld voor het PO, VO en MBO. Deze route leidt volgens de organisatie langs ‘het nieuwste van het nieuwste’, en uit elke route zijn de vijf meest opvallende innovaties genomineerd voor een prijs. Deze NOT Innovatie Award 2017 wordt uitgereikt op de eerste dag van de beurs.

‘Ict in het onderwijs’ is ook een belangrijk actueel thema van de beurs. Remco Pijpers, strategisch adviseur van Digitale Geletterdheid, geeft een workshop over de vier digitale vaardigheden die de kinderen van nu onder de knie moeten hebben. Denk hierbij aan mediawijsheid, informatievaardigheden en basiskennis van ict.

Jonge leraren worden deze editie in het zonnetje gezet. Vrijdag 27 januari is de beurs van hen. Docenten die maximaal vijf jaar actief zijn in het onderwijs, kunnen die dag advies krijgen van leraren van het jaar. Docent geschiedenis Jan Willem van den Bos (leraar van het jaar 2013) geeft een workshop over passie. Hij legt uit waarom het docentschap het mooiste vak van de wereld is, en hoe docenten leerlingen kunnen motiveren.

Bij het aanmelden voor de beurs kun je van tevoren aangeven bij welke kennissessie je wilt aanschuiven. Je vindt de workshops die voor jouw van belang zijn sneller als je filtert op thema, functie en sector. Zo hoef je niet die ellenlange lijst door te scrollen. Daar is je fysiotherapeut ook zeker blij mee. Kortom: ik wens iedereen die naar de beurs gaat heel veel inspiratie en – niet te vergeten – plezier!

Tony Jacobs is freelance journalist en webredacteur. Hij studeerde journalistiek in Utrecht, waar hij woont en werkt. Sinds 2014 werkt hij voor Tekst 2000 / B1 aan allerlei uitdagende projecten. Vanaf 2016 blogt hij ook voor Tekst2000/B1 over digitalisering in het onderwijs, communicatie en apps. Zijn vrije tijd besteedt hij aan hardlopen, mindfulness en het leren van de Japanse taal.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]