Een discussiepunt waar ik graag en bevlogen over kan praten is het ‘nieuwe werken’. Laat ik beginnen te zeggen dat dit begrip onderhand alweer gedateerd is en we het beter over het oude, nieuwe werken kunnen hebben. In 1986, toen Tekst 2000 net was opgericht, was ik enorm trots dat ik het nieuwe werken-principe hanteerde binnen mijn bedrijf. Sterker nog: dit maakte Tekst 2000 destijds uniek en vooruitstrevend.
Ik was er toentertijd heilig van overtuigd dat veel mensen wel wilden werken, maar de mogelijkheid er om verschillende reden niet toe hadden. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan was het hebben van kinderen. Ik zag gemotiveerde, intelligente, jonge vrouwen thuis zitten wiens talenten onbenut bleven. Waarom niet het werk naar de werknemers brengen, in plaats van hen naar het werk te laten komen?
Vanzelfsprekend hield ik er rekening mee dat dit ‘nieuwe werken’ alleen succes kon hebben als ik mijn medewerkers kon vertrouwen. Daar kwam het toen, en nu nog steeds, op aan: vertrouwen, vertrouwen, vertrouwen. Maar dat is in die bijna alweer dertig jaar altijd goed gegaan. Ik zag dat de medewerkers een hoge productiviteit hadden vanuit huis en een betere betrokkenheid bij het bedrijf hadden door de flexibiliteit. Projectmanagers stuurden en sturen nog steeds vanuit huis hun projecten succesvol aan.
Nu, zoveel jaar later, ben ik nog steeds enorm trots op de medewerkers die bevlogen en enthousiast thuis werken en onderling via Skype contact hebben. Maar ik zie ook een kanteling in dit oude, nieuwe werken. Ik merk dat werknemers het ook plezierig vinden af en toe op kantoor te werken. Samen naar een project te kijken, even lunchwandelen om te praten over hoe je iets het beste kan oppakken of domweg bij te praten bij het koffiezetapparaat. Hoe vaak hoor je niet mensen zeggen dat ze blij zijn eindelijk ‘het gezicht’ bij een Skypenaam of een e-mailadres te zien.
Er zijn zelfs mensen binnen Tekst 2000 die onderling afspreken om eens in de week op kantoor in Utrecht te werken. Dat ze daarvoor twee uur moeten reizen nemen ze op de koop toe, want ze vinden het zinvol en ook gezellig om bij elkaar te zitten en elkaar vragen te kunnen stellen als iets onduidelijk is. Deze ontwikkeling juich ik alleen maar toe. Als bedrijf moet je de juiste balans zien te vinden tussen enerzijds het teamgevoel en samenwerken en anderzijds de flexibiliteit om thuis te kunnen werken en je eigen uren te kunnen indelen.
Kortom: out with the old, in with the new. Het oude, nieuwe werken maakt binnen Tekst2000 B.V. plaats voor het flexibele werken. Soms op kantoor en soms thuis. Net hoe het de medewerker uitkomt.