In vacatures kom je soms de mooiste functienamen tegen. Meestal zijn ze voor outsiders onbegrijpelijk. Maar ook de insiders kunnen er niet altijd chocola van maken, volgens Stefan Zegers, consultant bij wervingsbureau PCI Consultants op mtsprout.nl.

Wie wel chocola maakt van functienamen is Tony’s Chocolonely. Bij hen vind je banen waar je geen nee tegen kunt zeggen. Neem ‘The First Lady of Chocolate’, ‘The Choconator’ of ‘Choco Co-Captain’. Er zijn ook bedrijven die het upgraden van functienamen gebruiken als goedkoop alternatief voor een salarisverhoging. De werking schijnt bewezen te zijn.

Hoe je functies er ook uitzien, wat vaststaat is: met een juiste en consequente spelling van je titels straal je als bedrijf zorgvuldigheid en deskundigheid uit.

Check hier nog 47 creatieve functietitels die je nog nooit hebt gehoord.

De taalvraag van vandaag: hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Vaak worden beroepen als projectmanager of salescoördinator als twee losse woorden geschreven. Liefst beide met hoofdletters om de functie extra kracht bij te zetten. Volgens het Groene Boekje worden deze functies echter aaneengeschreven. Het zijn samenstellingen van twee bestaande (zelfstandig naam)woorden. Is het eerste deel van de samenstelling een bijvoeglijk naamwoord, dan komt er wél een spatie tussen de woorden, zoals bij financieel directeur. In functies met een afkorting erin is een streepje verplicht. Het is dus HR-adviseur en IT-specialist.

Staat je functie niet in de Woordenlijst, pas dan bovenstaande regels toe. Of lobby voor een upgrade die je wel kunt spellen.

Nu ben jij aan de beurt. Wat zegt jouw (taal)gevoel over deze taalvraag?

Florijn Hoekstra
Florijn Hoekstra

Florijn studeerde Engelse Taal- en Letterkunde in Leiden en is sinds 2012 werkzaam als redacteur bij Tekst 2000 / B1 voor verschillende opdrachtgevers.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]