Social media, referral recruitment, online wervingtools, meetinstrumenten, jobboards; de digitale mogelijkheden zijn eindeloos. En met 240.000 openstaande vacatures in het eerste kwartaal van 2016, ten opzicht van 574.000 werkzoekenden, is de juiste kandidaat vinden eenvoudig, zou je zeggen. Toch niet. Daarom een overzicht van de trends voor 2016 op gebied van werving en selectie.
Meten is weten!
Meer dan de helft van de werkzoekende neemt zijn mobiel ter handen bij het speuren naar een baan. Dus: ben je goed vindbaar? Kun je ook mobiel reageren op een vacature? Solliciteert jouw doelgroep überhaupt wel via mobiel? En zijn je teksten goed en vlot leesbaar en worden ze geïndexeerd door Google? Heeft je Adwords-campagne zin? Levert je Facebookpagina iets op? En heeft het zin je medewerkers te laten bloggen? Geen idee? Meten is weten.
Persoonlijke ambassadeurs
Een sterk werkgeversmerk bindt huidige medewerkers en trekt nieuwe medewerkers aan. Een aantal bedrijven is in het kader hiervan bezig met het actief uitdragen van de employer brand door het inzetten van eigen collega’s, alumni en het netwerk als ‘merkambassadeur’. En dat kan alleen als er ook aandacht en tijd wordt gestoken in de medewerkers. Mede daarom zal in 2016 ook steeds meer aandacht uitgaan naar het interne wervingsproces; meer focus op talentontwikkeling van eigen personeel en het laten doorstromen van eigen personeel.
Video recruitment breekt door
Video’s zorgen al voor ruim 60 procent van het internetverkeer en daarmee wordt videosolliciteren een logische volgende stap. De eerste indruk vindt niet plaats tijdens een gesprek, maar door middel van een video. Daarbij kan de kandidaat met een video-interview persoonlijkheid toevoegen aan het CV. Walter Hueber, CEO van Cammio legt in de video uit wat de kansen zijn.
Anoniem solliciteren en blind interviewen
Een tegenovergestelde trend is het anoniem solliciteren. Diverse gemeentes zijn hier al druk mee en recruiters worden zich steeds meer bewust van de vooroordelen die zij – en hun hiring managers – vaak onbewust hebben. Bedrijven als Deloitte en Google experimenten al met manieren om hiring managers geen informatie op cv’s te laten zien die irrelevant is of in elk geval geen voorspellende waarde heeft. Interessant feit: veel symfonieorkesten werken al jaren met een scherm waarachter de sollicitanten zitten om zo letterlijk louter te focussen op het luisteren en je niet op het uiterlijk.