Een leraar die je op pauze kunt zetten en zo nodig kunt terugspoelen. Lesgeven door middel van een video op YouTube wordt steeds normaler. Acht van de tien Nederlandse kinderen kijkt regelmatig een (les)video op YouTube.

Met name docenten van bètavakken maken fanatiek videolessen. Gewapend met webcam en microfoon leggen ze de lesstof nóg een keer uit. De impact van het volgen van videolessen is enorm, ook het leereffect.

Het bekendste Engelstalige YouTube kanaal voor videolessen is de Khan Academy. Salman Khan gaf zijn nichtjes bijles in wiskunde. En wat doe je als je niet zoveel tijd hebt, omdat je zelf drie studies doet? Juist: dan neem je het op. Toen andere familieleden ook naar de filmpjes gingen vragen, begon het pas echt. Khan heeft vele kanalen met miljoenen volgers. Speciaal voor alle dummies die niets van wiskunde snappen.  Of voor de wizkids die verdieping zoeken.

Op YouTube zijn duizenden bijlessen te vinden. En niet onbelangrijk: helemaal gratis. Er zijn ook tal van Nederlandse Youtube kanalen met videolessen. Zo is er Jan Willem Eckhardt die met zijn filmpjes wiskunde, natuurkunde en scheikunde uitlegt. In beeld zie je zijn aantekeningen en rechts onderin zie je zijn gezicht.

Als je naar Khan en Eckhardt kijkt, lijkt het kinderspel. Maar waar moet je aan denken als je een lesvideo maakt? Mijn drie tips:

1. Oefen de presentatie

Praat rustig en beheerst. En vertel je verhaal actief, in de tegenwoordige tijd. Zorg voor de juiste intonatie om je boodschap over te laten komen.

2. Zorg voor goede apparatuur

Een goede webcam zorgt voor scherp beeld met mooie kleuren. Eventueel met een extra microfoon. Met de modernste smartphones is natuurlijk ook niets mis.

3. Bedenk een format

Heb je de smaak te pakken? Denk dan na over een format om je video’s onderscheidend en effectief te maken. Zodat je leerlingen de vorm en de opbouw van de les herkennen. Een format biedt ook houvast bij het monteren.

See you on YouTube!

5 tips voor een succesvol intranet

Vmbo, havo of vwo? In een Vox-klas werkt iedereen samen

Eén uit duizenden: hoe specialistische kennispoules jou helpen aan de ideale contentprofessional

Leg nooit een cv op tafel – en 5 andere tips voor een geslaagd werving- en selectietraject

Zo vindt B1 de beste contentspecialisten voor jouw bedrijf

Strijd tegen de zomerdip: 5 leerzame tips voor de vakantie

De werkweek van product specialist Cindy

10 tips voor een leukere en effectievere kantoordag

Contentmigratie: dit is het en zó pak je het aan

5 kijktips: onderwijs uit binnen- en buitenland in beeld