Papieren tijdschriften en vakbladen hebben een zware dobber aan de concurrentie met digitale media. De oplage van geprinte bladen is dalende, dat is al jaren geen nieuws meer. Zodoende moeten aanbieders van content inspelen op de nieuwe trends. Economie is een kwestie van vraag en aanbod: het aanbod heb je zelf onder beheer, maar waar komt de vraag vandaan? Om hier meer inzicht in te krijgen kan een uitgever twee belangrijke vragen stellen: wie is onze doelgroep, en wat beweegt mensen om content op te zoeken en/of te delen op sociale media?

Het antwoord op de eerste vraag is nogal een anti-climax: iedereen is je doelgroep, en daardoor is niemand je doelgroep. Alhoewel, dat is misschien wat kort door de bocht. Maar feit is dat het bedenken van een ijkpersoon (een persoon die symbool staat voor een hele groep) niet meer werkt. Een interessante werking van digitale media is dat de aandacht steeds meer is versnipperd: vroeger hadden grote uitgevers de macht om veel aandacht naar zich toe te trekken, maar tegenwoordig kan iedereen content creëren en verspreiden. Hoeveel mensen kent u wel niet die een blog of een YouTube kanaal beheren? Het huidige medialandschap bestaat uit talloze netwerkpunten van waaruit kleine hoeveelheden tekst en beeld de wereld in worden gezonden. Kleine beetjes dus: niet langer gaan mensen er even goed voor zitten om een haf uur door een enkel tijdschrift te bladeren, maar eerder springt men van de ene naar de andere link, naar alles wat de aandacht trekt. Een bepaald gevoel van gemeenschap vervaagt hierdoor; iets wat je wel hebt als je al jaren abonnee bent van een tijdschrift over bijvoorbeeld muziek, sport of autotechniek.

Waarom mensen actief zijn op internet blijkt uit een grootschalig onderzoek van AOL Advertisement. In een online enquête werden 55.000 mensen gevraagd naar hun motivatie voor hun internetgedrag. Hieronder de acht belangrijkste redenen:

  1. Inspiratie (20%) – Op zoek naar nieuwe ideeën en indrukken.
  2. Goed voelen (19%) – Stemming verbeteren.
  3. Sociale updates (17%) – Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de sociale omgeving.
  4. Entertainment (15%) – Op zoek naar vermaak.
  5. Vinden (9%) – Op zoek naar antwoorden en/of advies.
  6. Op de hoogte blijven (8%) – Ontdekken welke ideeën nu relevant zijn.
  7. Connectie (7%) – Het vinden van aansluiting bij een gemeenschap.
  8. Troost (6%) – Op zoek naar bevestiging of ondersteuning.

Tijden veranderen, maar waar het één afbrokkelt, is er ruimte om iets nieuws op te bouwen. Enerzijds is de bovenstaande lijst niet verrassend, maar opvallend is wel één ding, namelijk dat ‘sociale updates’ de enige motivatie is die uniek is aan sociale media. Alle andere redenen die mensen hebben om content te zoeken zijn dezelfde als waarom u vroeger op vrijdag- of zaterdagmiddag naar de brievenbus rende om de nieuwste editie van uw favoriete tijdschrift open te slaan.

Benieuwd wat inspireert en goed voelt in de wereld van educatieve uitgeverijen en zzp’ers? Kijk dan eens op onze onze site.

Frank Kool studeerde Psychologie en Filosofie in Rotterdam. Sinds enkele jaren is hij werkzaam als copywriter en blogger, onder andere voor DutchReview. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Frank over innovaties in onderwijs en technologie en de manier waarop wij leven zullen veranderen.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]