Video neemt een steeds grotere hap uit het internet. Niet alleen het aantal views en de hoeveel content groeit hard, ook de verscheidenheid aan tools en toepassingen. Geweldig! Videomarketing is voor ‘the happy few’, maar is nu – letterlijk – binnen handbereik van iedereen. Van geen budget tot ‘geld speelt geen rol’.
Dit is niet alleen goed nieuws voor de ondernemer, maar ook voor diens klant. Deze krijgt er een hele nieuwe informatieve en interactieve ervaring bij: kennis wordt niet langer uitsluitend overgedragen in tekst. Reden genoeg dus om ‘iets’ met video te doen. Maar wat?
Videoblog
Een Videoblog, of vlog, is een van de meest toegankelijke toepassingen. iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon met een behoorlijke camera. Hiermee kun je binnen vijf minuten een informatief filmpje schieten, zodra je weet wat je boodschap is. Een mooi voorbeeld zijn de vlogs van Frankwatching.
Het filmpje is daarna ook te bewerken op de smartphone met gratis apps als YouTube Capture en Clipper. Of apps waarvoor je moet betalen zoals Apple’s iMovie. Zo makkelijk, dat je er geen computer voor nodig heb.
Maar dat kan natuurlijk wel, als je het wat professioneler aan wil pakken. Het is natuurlijk helemaal mooi als je een goede camera hebt met een statief. Wat betreft de software, kun je het ook hier weer zo duur maken als je zelf wilt: je kunt ervoor kiezen software te kopen of gebruik te maken van gratis programma’s als Movie Maker van Windows of bijvoorbeeld Filmora.
Webinars
Wie de smaak te pakken heeft en een stap – of flinke stap – verder wil gaan, kan nadenken over webinars. Dit zijn seminars voor op het web, die een beetje lijken op tv-shows. Hier zijn verschillende formats voor. Zo kan het een vraaggesprek zijn tussen twee personen, of een groepsgesprek met meerdere gasten aan een tafel.
Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze live zijn: hartstikke tof, want zo kunnen kijkers inbellen of vragen stellen via Facebook of Twitter. Er ontstaat zo een heel interactieve samenzijn met je doelgroep. Tip: als je hen van tevoren laat inschrijven voor de webinar, bouw je ook aan je mailinglist.
Een goed voorbeeld van een webinar is die van de Kamer van Koophandel. Zij gebruiken meerdere camera’s, een studio en een presentator. Dit valt natuurlijk niet binnen ieders budget, maar ook daar is een oplossing voor.
Denk bijvoorbeeld eens aan Google Hangouts. Het is misschien niet zo gelikt als in een studio, maar het principe blijft hetzelfde: je nodigt gasten uit om te praten over een onderwerp en kijkers kunnen live meepraten.
Andere oplossingen zijn er ook. Zoals AnyMeeting. Deze tool biedt je voor een vast bedrag per maand de software die nodig is om een webinar uitzenden. De rest, studio, camera, enzovoort, moet je zelf regelen. Heb je daar geen zin in, dan kun je altijd nog een productiebureau inschakelen. Zij nemen een hoop werk uit handen.
Als je zo een mooie stroom aan videocontent hebt opgebouwd, wil je natuurlijk niet deze video’s staan te verstoffen in een donker hoekje van je website. Een mooie, simpele manier om je video’s te delen is in een videonieuwsbrief. Lees voor meer info over nieuwsbrieven mijn vorige blog.