Een nieuw jaar betekent nieuwe plannen en doelstellingen. Ook in content-land zijn er trends gesignaleerd voor 2019. Wij selecteren er in deze blog een paar van experts uit binnen- en buitenland. Zodat jij je alvast kunt verheugen en voorbereiden.
Dag snackable content, hallo betekenis
Geef toe: ben je zelf weleens een beetje content moe? Als jouw Facebook-tijdlijn niet afgeladen vol staat met clickbait, dan zie je wel tientallen hap-snap berichten voorbij stromen op Twitter. Of je scrolt razendsnel door tientallen foto’s op Instagram. Cantrijn van digitaal bureau DutchGiraffe signaleerde op Content Marketing World in Cleveland iets opvallends: er komt in 2019 een verschuiving van vluchtige bevrediging naar online content met betekenis.
‘Epidemie van betekenisloosheid’
Cantrijn: ,,Een van mijn hoogtepunten was de keynote van Kathleen Diamantakis van The New York Times. Volgens haar moeten we waken voor de ‘epidemie van betekenisloosheid’. Onderzoek toont aan dat mensen ongelukkig worden van vluchtige ervaringen, information overload en veelvuldig social media gebruik.”
Lekker lang lezen
Dat betekent dus meer longreads waarin de lezer verdieping vindt in een onderwerp. Of maak eens een langere podcast en post hem op Soundcloud. Misschien post je minder vaak op social media, maar vertel je er wel langere verhalen met méér betekenis. Zoek de dialoog op met jouw publiek. Oppervlakkigheid en luchtigheid maakt plaats voor diepgang en relevantie. Bekijk meer inzichten voor het nieuwe content-jaar van Cantrijn op Marketing Tribune.
Distributie van content wordt nóg belangrijker
John Hall schrijft op de website van Forbes dat de verspreiding van jouw verhaal via verschillende kanalen nog belangrijker gaat worden. Dat past bij wat wij eerder signaleerden: breek je content op in hapklare brokken en verschillende vormen zoals tekst, beeld en audio voor diverse kanalen. De zogenoemde content atomisatie (lees daarover meer in onze blog).
Word creatief en enthousiast!
John Hall: ,,Companies need to get creative and enthusiastic about getting their content in front of the right people.” Jouw verhaal vertel je in 2019 dus niet alleen via een ‘plaatje met een praatje’ op de bekende socials. Je bereikt jouw publiek via gepersonaliseerde e-mailmarketing. Of offline kanalen zoals een magazine of een brochure die je bij jouw producten meestuurt. Ook een idee: spreek eens op een event of organiseer er zelf een en ga live in gesprek met jouw publiek!
Beleef het verhaal
Ook Jonas Vandroemme toog naar Content Marketing World dit jaar, en bundelt in dit artikel op Frankwatching trends gesignaleerd door tien Belgische en Nederlandse experts. Naast de verschuiving van vluchtig naar betekenisvolle content en het belang van verschillende distributiemodellen, is ook het ‘beleven’ van een verhaal door de ontvanger, toehoorder of lezer in opkomst. Dat noem je immersive storytelling.
Beleven in plaats van lezen
Goed, we moeten verhalen dus gaan beleven in plaats van sec lezen. Hoe daarmee aan de slag te gaan? Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) kun je inzetten om verhalen tot leven te brengen (lees hier het verschil tussen de drie middelen). Ook in de educatieve wereld zie je dit steeds meer terugkomen, schrijft Fleur Stiels op Next Learning. Zo lezen leerlingen niet alleen over Napoleon’s veldslagen, maar maken ze het gesprek tussen hem zijn officiers mee door de ogen van een Virtual Reality-bril. Verhalen vertellen 2.0 dus. Doe jij mee in 2019?