,,Niet vergeten hè Jaro, ondernemen is leuk!”. Met die woorden verliet ik een paar dagen geleden het kantoor van mijn belastingadviseur. ,,Dank je wel Arent!”.

Ik hou van ondernemen. Maar voor jezelf beginnen is niet alleen maar zonneschijn. Een onderneming kóst natuurlijk ook geld. Zo’n belastingadviseur heb je nodig en is fijn, maar is geen vrijwilliger. Zo zijn er een hoop dingen die de moeite waard zijn om in te investeren die een hoop geld kosten. Als je net begonnen bent, kan het zijn dat je dat geld helemaal niet hebt. Als je dat geld niet hebt, wat heb je dan wel?

Investeren kun je dus ook met tijd. Hoewel dat absoluut lastiger is dan investeren met geld, is het vaak wel veiliger als je weinig geld hebt.

5 dingen waarin je  kunt investeren zonder geld

1. Identiteit
Als je een bedrijf hebt, ben je veel tijd kwijt met het uitvoeren van je werkzaamheden en administratie. Soms zo veel tijd, dat je vergeet wat je eigenlijk wilde doen. Waar je naartoe wilt groeien. Het is een goede investering om de tijd te nemen daarover na te denken en de tijd te nemen je plannen uit te voeren. Wat wil je dat je bedrijf uitstraalt en hoe wil je dat bereiken? Het creëren van een goede basis voor je bedrijf is essentieel.

2. Kennis
Kennis is gratis, en er is veel te leren. Youtube kan een bijzonder waardevolle bron van informatie zijn, maar je kunt natuurlijk ook bij andere ondernemers langsgaan met je vragen. Mensen vertellen vaak graag over hun vak en op die manier is leren ook nog eens goed voor je netwerk.

3. Fame
Als ondernemer moeten mensen je kennen, maar belangrijker nog; ze moeten aan je denken. Het is dus waardevol om ervoor te zorgen dat mensen weten wie je bent en wat je doet. Hoe verschrikkelijk netwerkborrels soms ook zijn; ga er naartoe. Zorg voor een goed verhaal en praat met zoveel mogelijk mensen. 

4. Basis
Lijstjes maken, je werk- en leefruimte opruimen. Dit zijn, net als je identiteit investeringen in jouw basis. Energie haal je natuurlijk ook uit het contact met vrienden, huisgenoten en partners. De mensen in je omgeving maar ook je letterlijke omgeving zelf hebben aandacht nodig om jou energie te kunnen geven. Investeer dus absoluut in een goede omgeving om top-prestaties te kunnen leveren.

5. Jezelf
Het beste rendement uit je bedrijf, haal je als je fit bent. Zorg dus voor voldoende beweging, ontspanning en rust. Soms lijkt het alsof er geen alternatief is voor doorgaan, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de prijs daarvoor hoog kan zijn en resultaat soms minder. Af en toe eens stilstaan is heel verstandig. Bovendien heb je dan ook tijd om te investeren in je eigen bedrijf.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]