Met deze blog ben je binnen een paar minuten op de hoogte van actualiteiten uit social media land. Zo brengt YouTube jouw appverslaving in kaart, ga je betalen voor Whatsapp, komt Instagram met veiligheidsmaatregelen en lanceren LinkedIn en Facebook nieuwe toepassingen.
LinkedIn: stuur spraakberichten naar eerstegraads connecties
Stuur je vaak spraakberichten via Whatsapp? Die mogelijkheid biedt LinkedIn nu ook aan haar gebruikers. Want: ‘mensen spreken vier keer sneller dan dat ze typen’, zo bericht het zakelijke platform. Maar ‘ook je persoonlijkheid komt meer door in een gesproken bericht’, en daarmee ‘bouw je een betere connectie op’. Nou ja, handig en makkelijk vinden we het in ieder geval wel. De optie werkt alleen in de app (iOS en Android), maar je kunt ontvangen spraakberichten wél op je desktop afluisteren. Heb jij de optie nog niet voorbij zien komen op je smartphone? LinkedIn rolt de nieuwe feature de komende weken wereldwijd uit, dus houd de app in de gaten.
Whatsapp: betalen voor de bedrijfsvariant
Via WhatsApp Business heb je razendsnel contact met klanten. Stuur berichten en QR-codes of stel automatische antwoorden, welkomstboodschappen en een afwezigheidsmelding in (tip voor als dit iets te snel gaat: lees hier hoe je start met WhatsApp Business). Maar deze zomer kwam via het blog van de app het al langer gevreesde nieuws dat bedrijven gaan betalen voor specifieke toepassingen van de bedrijvenvariant van de populaire app.
In eigen woorden: ‘Businesses will pay to send certain messages so they are selective and your chats don’t get cluttered.’ En op NU.nl lezen we dat WhatsApp bedrijven een vast bedrag laat betalen als ze niet binnen 24 uur reageren op klantberichten. Tot nu blijft gebruik van de app voor particulieren wel free of charge, gelukkig.
YouTube: vertelt hoeveel tijd je aan video’s besteedt
Je kunt er uren in verdwalen: de wondere wereld van YouTube. Maar aan onbedoeld binge-watchen komt misschien een eind. Want een nieuwe functie vertelt gebruikers van de app hoeveel uren en zelfs minuten zij die week aan het kijken van video’s hebben besteed. Dat kan confronterend worden!
In de instellingen kunnen gebruikers ook aangeven dat zij herinnerd willen worden om een pauze te nemen. Of tussen welke tijden je géén updates en notificaties van de app wilt ontvangen. Zodat je rustig in slaap kunt vallen zonder de drang die ene nieuwe vlog nog even te kijken in bed. Het is allemaal ‘to take care of your digital wellbeing’. Facebook en Instagram doen iets soortgelijks om de verslavende werking van hun apps voor gebruikers in beeld te brengen.
Instagram: gaat meer gebruikers verifiëren
Houdt jouw bedrijf zich bezig met influencer marketing? Goed om te weten dan dat Instagram meer en meer gebruikers gaat verifiëren. De app geeft bekende gebruikers met veel volgers voortaan de mogelijkheid om zelf dat beroemde blauwe vinkje aan te vragen. Eerder kon zo’n verificatie alleen door een vertegenwoordiger bij Instagram aangevraagd worden, aldus Nu.nl. Het social media kanaal vol foto’s en video’s doet meer om gebruikers te helpen beoordelen of accounts betrouwbaar zijn. Binnenkort voegt Instagram de knop ‘Over dit account’ toe aan het menu van geverifieerde accounts. Wie daarop drukt, ziet onder meer de datum waarop het account is aangemaakt, het land van waaruit het account beheerd wordt, alle wijzigingen aan de gebruikersnaam in het afgelopen jaar en met welke reclames het account adverteert. En dat allemaal ‘to keep Instagram safe’.
Facebook: lanceert videoplatform Watch nu ook in Nederland
Het moet dé concurrent van YouTube worden: Watch. In de VS bleek het al een groot succes. Vorig jaar was de dienst daar al beschikbaar en bijna 25% van de Facebook-gebruikers gebruikte Watch om video’s te kijken. Het nieuwe platform onderscheidt zich van concurrenten door de nadruk op sociaal en interactief kijken. Hoe dan? Videomakers kunnen – met speciale software van Facebook – liveprogramma’s maken met interactieve elementen.
Zo kun je je mening geven, meedoen aan een quiz, samen met vrienden online video’s kijken en zelfs het verloop van een programma bepalen. Want stem je op belangrijke beslissingen van het hoofdpersonage, dan volgt het verhaal het pad dat de meeste kijkers kiezen. En in een chat kun je urenlang programma’s met je vrienden nabespreken. Een andere interessante ontwikkeling voor jouw organisatie: vanaf deze maand worden ook in Nederland videoadvertenties in Facebook Watch getoond.