Een artikel over het groeiend structureel overschot aan kantoorruimte trok onlangs mijn aandacht. 30 procent van het kantooroppervlak in Nederland blijkt overbodig te zijn. Het gaat hierbij om een overschot van 17 miljoen vierkante meter. Dat is enorm! De discussie over de huizenmarkt en het tekort aan studentenhuisvesting hoef ik hier niet te voeren, maar dit artikel zette mij wel aan het denken.

Waarom zit ik met mijn bedrijf in de panden waar ik zit? Waarom vind ik het belangrijk om op een specifieke locatie gevestigd te zijn? Iets waar je niet dagelijks over nadenkt maar wel leuk is om zo af en toe bij stil te staan.

Klein kamertje
Jaren geleden – nog voor de oorlog, grap ik wel eens – is Tekst 2000 in mijn toenmalige woning in Houten begonnen. Samen met mijn rechterhand Betty Hulshorst zat ik in een klein kamertje, wat later de slaapkamers van de kinderen werd, dat werd opgevuld met grote computerschermen. Klanten konden via de woonkamer het ‘kantoor’ bereiken. Erg provisorisch natuurlijk, maar veel keuze heb je als startende ondernemer niet. Eind jaren ’80 waren er nog geen flexplekken of betaalbare, kleine kantoorruimtes te huur.

Molenaarserf
Naarmate Tekst 2000 groter werd, moest ook de kantoorruimte aangepast worden aan deze groei. In Houten, waar ik met opgroeiende kinderen woonde, huurde ik mijn eerste kantoorruimte. Een paar verhuizingen volgden totdat we uiteindelijk op het Molenaarserf belanden. Een fijne, lichte ruimte in een rustige woonwijk met volop parkeerruimte en dichtbij de snelweg.

Mooiste plekje van Utrecht
Door de komst van B1 werd het onderkomen in Houten te klein voor beide bedrijven. Hoe blij ik ook ben – nog steeds – met de locatie in Houten: er moest naar extra ruimte gezocht worden. Ik was zelf ondertussen al een paar jaar verhuisd naar het mooiste plekje van Utrecht (de Nieuwegracht) en zag een werfkelder pal tegenover mijn woning vrij staan. Een buitenkansje! Dit loste meteen het ruimtegebrek in Houten op, het was dicht bij huis en een prachtige plek om zowel medewerkers als klanten te ontvangen.

Gecharmeerd
We zitten met Tekst 2000 / B1 nu al ruim twee jaar in deze sfeervolle werfkelder en ik prijs me iedere dag gelukkig met zo’n mooie plek. Niet alleen zijn klanten altijd gecharmeerd als ze bij ons op bezoek komen, maar ook medewerkers raken gemotiveerd door de mooie ligging en de monumentale kelder. Iedere middag wordt gezamenlijk geluncht aan de meterslange tafel en bij mooi weer zitten we met elkaar onder de oude bomen aan de gracht te lunchen. Als een God in Frankrijk!

Sfeer
Wat ik met dit verhaal wil zeggen: flexplekken zijn absoluut van deze tijd en ideaal voor zzp’ers die geen geld of behoefte hebben voor/aan een eigen kantoorruimte. Maar voor een bedrijf als Tekst 2000 / B1 is een vaste ruimte om medewerkers en klanten te ontvangen essentieel. En dan zit ik liever in een ruimte die mij past en de sfeer uitstraalt waar ik mij goed bij voel, dan dat ik ze in een onpersoonlijk, klinisch kantoor op een bedrijfsterrein moet ontvangen. Niets mis mee, maar niet passend bij wie wij zijn en wat wij doen.

Nieuwsgierig geworden naar onze kantoren in Houten en Utrecht? Kom dan vooral een keer langs  voor een kop koffie. De deur staat altijd open!

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]