Kinderen op de basisschool kunnen straks reken- of aardrijkskundelessen krijgen in het Engels, Duits of Frans. De Tweede Kamer heeft zich enthousiast getoond over een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, zo bleek dinsdag in een debat. De PVV is tegen en de SP is kritisch.

Het gaat om reguliere vakken waarbij de leraar de uitleg geeft in een vreemde taal. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil basisscholen de mogelijkheid geven om maximaal 15 procent van hun lestijd aan te bieden in een van deze drie talen. Het is niet verplicht.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd een tweede taal snel oppikken. Zo vergroten zij hun toekomstige kansen op een baan waarbij een andere taal belangrijk is, is de gedachte.

Experiment

SP en PVV wijzen echter op andere onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen daar helemaal niet zo veel voordeel van hebben. Ze willen liever dat jonge kinderen eerst goed Nederlands leren. De SP vreest ook dat kinderen met een achterstand nog verder achterop raken. „Stel dat je al slecht bent in rekenen en ook de Engelse uitleg niet begrijpt”, zei SP-Kamerlid Tjitske Siderius. Ze wil vooraf onderzoek naar de effecten.

D66 wil juist dat scholen zelfs de helft van de lessen in een vreemde taal mogen geven, zoals al in een experiment gebeurt.

VVD, PvdA en D66 zijn bezorgd over het tekort aan Duitse leraren. Volgens Dekker zijn er projecten om meer docenten op te leiden, onder meer uit Duitsland, en zijn er ook initiatieven om de aandacht voor de Duitse taal aan te wakkeren. Hij zal dat stimuleren, vooral in de grensstreek.

(bron: de Telegraaf)

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]