Komt al het goede uit Scandinavië? En dan hebben we het niet over het Noorderlicht of de Zweedse gehaktballetjes. Finland is al jaren befaamd als onderwijswalhalla, maar ook buurman Zweden innoveert. Heb jij al gehoord van Kunskapsskolan?
Nederland behoort tot de toplanden op het gebied van onderwijs. Maar er zijn veel landen die het nóg beter doen. Finland is al jarenland één van de beste jongetjes van de Europese klas, aldus het zogeheten PISA-onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar met de opkomst van Kunskapsskolan rijst de vraag: is Zweden het nieuwe Finland?
Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan
De nieuwe onderwijsvorm Kunskapsskolan wordt door velen gezien als dé methode voor onderwijs op maat. Gepersonaliseerd leren is ook in het Nederlandse onderwijsdebat een hot topic. Dus leer snel meer over Kunskapsskolan:
1. Waar staat Kunskapsskolan voor?
Het is een gepersonaliseerd onderwijsconcept uit Zweden, waarbij doelen centraal staan. Leerlingen stellen deze zelf dagelijks op en hebben daardoor de regie over hun eigen leerproces. In een wekelijks persoonlijk gesprek met hun coach worden ze daarin begeleid.
2. Waarom is het populair?
In Zweden beginnen leerlingen rond de leeftijd van 10 jaar met dit schoolconcept. Door ze te stimuleren hun zelf opgestelde doelen te behalen, worden leerlingen gemotiveerder om tot een hoger niveau en actieve werkhouding te komen.
3. Wat betekent Kunskapsskolan voor leerlingen?
Er wordt ingezet op 21st century skills (lees daarover ook deze blog!) en daarmee worden leerlingen klaargestoomd voor de digitale samenleving. Best handig voor later in het professionele werkveld, dat meer en meer digitaliseert.
4. Wat betekent Kunskapsskolan voor leraren?
Naast vakdocenten zijn leraren ook coaches van de leerlingen. Kan best lastig zijn voor docenten, die niet alleen les moeten geven maar ook een coachende rol aan moeten nemen voor iedereen in de klas. Je helpt leerlingen op weg met zijn of haar eigen leerweg, houdt de leerdoelen in het oog en stuurt bij waar nodig.
5. Hoe ziet het lesprogramma er dan uit?
Het is een mix van verplichte lessen van vakdocenten, maar leerlingen krijgen ook tijd om ook hun eigen lesprogramma in te vullen. Eigenlijk een combinatie die je in het basisonderwijs al veel ziet, al kun je in Kunskapsskolan EDucation (KED) ook vakken op een hoger niveau volgen.
6. Hoe groot is Kunskapsskolan in Nederland?
Naast Zweden vind je ook Kunskapsskolan onderwijs in India, Engeland, de Verenigde Staten en zelfs Saoedi-Arabië. Ook in ons land wint het aan populariteit, aldus de NOS. ‘In Nederland werken inmiddels 24 middelbare scholen volgens de methode. Volgend schooljaar volgen er meer. Ook ROC’s en mogelijk basisscholen.’
Meer weten?
Er is online een schat aan informatie en ervaringen met Kunskapsskolan te vinden.
- Bekijk bijvoorbeeld deze video van Kennisnet.
- Nieuwsuur besteedde laatst ook aandacht aan Kunskapsskolan, bekijk hier deze aflevering.
- Benieuwd naar een kritische noot? Lees hier een blog met enkele kanttekeningen van Marjolein Zwik.