Laat de kop boven deze blog je niet afschrikken. Dit wordt geen politiek manifest, maar een stukje over time-management. Is dat nodig? Recent onderzoek, waar overigens wel iets op af viel te dingen want er zaten wel erg veel jongeren in de onderzoeksgroep, meldde dat we per dag 221 keer naar onze smartphone grijpen. Ruim drie uur per dag zitten we op het schermpje te tikken en te swipen. En dan vergeten we de tientallen e-mails die ongevraagd continu op het laptopscherm floepen maar even voor het gemak. Steve Jobs en Bill Gates hebben mediaconsumptie en communicatie eenvoudiger en sneller gemaakt dan ooit. Maar het leidt op dagen dat je tegen een deadline aanwerkt ook af. Wanneer kun je eens ongestoord doorwerken?

Terug naar de oplossing in de vorm van een tomaat. In de tijd dat er nog geen pc’s op bureau’s stonden maar typemachines met bijhorende potjes typex, nietjes en paperclips was er ook al genoeg afleiding. De Italiaan Francesco Cirillo ontwikkelde eind jaren ’80 van de vorige eeuw een techniek om de werkdag vooraf in blokken van 25 minuten te verdelen om zo afleiding te weerstaan. In dat tijdvak is concentratie gewenst en afleiding uit den boze. Dus zet de telefoon op stil en sluit Outlook even af. Als beloning is er na die 25 minuten een pauze van 5 minuten. Doe dan wat leuks: kijk naar de vogels buiten, doe de push-ups die je van plan was. Als het maar niet ingewikkeld is. 

Cirillo had een kookwekker in de vorm van een tomaat, dat is de reden dat hij zijn methode de Pomodoro Technique noemde. De blokken van 25 minuten noemde hij pomodoro’s. Na vier van die tomaten mocht er 25 minuten gepauzeerd worden. Genoeg tijd om even Facebook, Whatsapp en de e-mail te checken. Zo belangrijk zijn die berichten meestal niet.

Het klein half uurtje supergeconcentreerd werken is – zo ondervond Cirillo – lang genoeg om in een flow te komen en 5 minuten ontspanning precies genoeg om bij te tanken. De Italiaan, die zijn tomatentechniek nog steeds propageert, belooft een heuse boost in productiviteit. Bovendien plant het lekker: 25+5=30 minuten. Er zijn tientallen andere systemen om de werktijd efficiënter te benutten, maar de tomaat is toegankelijk en eenvoudig om mee te beginnen.

Er zij natuurlijk ook allerlei apps en webpagina’s die doen of ze een tomaat-wekker zijn. Niet doen. Pak gewoon de kookwekker uit de keuken en werk door tot het belletje gaat. En wie in stijl aan de slag wil met de Pomodoro Technique: schaf zo’n vrolijke kookwekker in de vorm van een tomaat aan.

Noortje Beumer is redacteur en projectmanager bij Tekst 2000 / B1.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]