Herken je dat? Je plaatst als communicatiemedewerker van een middelgrote gemeente een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op de gemeentelijke Facebookpagina. Om het jezelf gemakkelijk te maken neem je het eerder geschreven persbericht – inclusief standaard plaatje – letterlijk over. Vervolgens merk je dat bijna niemand je bericht leest. Je bericht wordt niet gedeeld. Geen duimpjes, niemand vindt het leuk. Ook het aantal ‘vrienden’ van de gemeentepagina is blijven steken op een paar honderd. Tegen de buitenwereld zeg je: ‘Facebook? Dat werkt niet.’

Toch moet je je afvragen of het beter kan. Bijvoorbeeld door goed na te denken over je content-strategie. Vraag je volgers wat ze willen lezen. Maak je informatie ‘snackable’, zoals de Amerikanen zeggen. De jongste cijfers van het jaarlijkse onderzoek ‘Gemeente & Sociale Media’ maken het weer duidelijk. Er zit groei in de inzet van Facebook, maar het schort aan goede, slimme content.  Nog te veel kleine en middelgrote gemeenten denken te licht over de inhoud van hun Facebookpagina. De grotere gemeenten hebben hun content wel steeds beter voor elkaar en gebruiken ook infographics, animaties of korte video’s. De inzet van Facebook is bij kleine en middelgrote overheidsorganisaties het afgelopen jaar gegroeid, maar de inhoud staat nog in de kinderschoenen. Gemeenten worstelen met de vraag hoe je de vaak droge verhalen, saaie uitnodigingen en taaie gemeentelijke mededelingen ‘snackable’ kunt maken. Want Facebook is als kanaal interessant voor de lokale overheid. Een groot deel van de bevolking is er dagelijks te vinden.

Hoe kun je saaie content op een slimme manier plaatsen op Facebook, zodat je meer volgers en ‘likes’ en dus meer bereik krijgt? Vijf tips die niet alleen voor gemeenten maar ook voor bedrijven en instanties de moeite waard zijn:

Tip 1: Presenteer hapklare brokken
Het is belangrijk om eenvoudig en duidelijk te zijn in je communicatie op sociale media. Je kent waarschijnlijk de studie die aantoont dat een goudvis een geheugen heeft van drie seconden, maar wist je dat wij mensen ook een korte concentratieboog hebben? Van maar 2,8 seconden! Je moet dus goed nadenken waar, wanneer en hoe je berichten deelt op sociale media. Voor je het weet, is je doelgroep alweer weg.

Tip 2: Maak ‘snackable’ content
Je content ‘snackable’ maken past helemaal in deze tijd. Kort en bondig zijn, is essentieel want de kleinere schermen van mobiele apparaten krijgen een grotere plek in onze maatschappij. De content moet je snel tot je kunnen nemen, zonder te veel uitleg. Denk na over je presentatie in beeld, illustraties, video, animatie of infographic. Ook een aantrekkelijke kop en inleiding zijn essentieel voor een lekkere snack.

Tip 3: Bouw een band op met je doelgroep
Kort en bondig informatie delen hoeft niet te betekenen dat je geen band opbouwt met je doelgroep. Door je informatie aantrekkelijk aan te bieden op verschillende momenten (zelfs in verschillende verhaallijnen) zorg je voor begrip, herkenning en waardering. Een grap mag!

Tip 4: Los problemen op
Kom erachter wat de dertig belangrijkste vragen zijn van de inwoners van jouw stad of dorp. Als je geen dertig vragen kunt verzamelen, vraag het dan op straat. Doe dus een kort onderzoekje. Navraag kun je ook doen bij je collega’s. Verwerk vervolgens iedere vraag in een vorm van content waarbij je in het bericht een antwoord geeft op de vraag. Zet dit in een kalender en maak een goede planning van je berichten.

Tip 5: Vraag om reacties
Durf als gemeente door middel van een stelling of een vraag, de mening van je inwoners te achterhalen. Mensen reageren graag op berichten. Het verhoogt de betrokkenheid en het helpt je bij keuzes. Bepaal welke onderwerpen zich hiervoor lenen. Niet alles is geschikt.

Dit zijn mijn tips om hoe je niet altijd even boeiende content toch kunt gebruiken voor bijvoorbeeld Facebook. Het is maar hoe aantrekkelijk je de snacks opdient. Daarmee maak je het verschil.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]