Overheden zien het belang van investeren in kennis, maar er zijn ook bijzonder nobele private initiatieven die zich inzetten voor verbetering van onderwijs. Bijna iedereen kent Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die met zijn vrouw Priscilla Chan 120 miljoen dollar gaf aan openbare scholen in San Francisco. Maar zo zijn er meer.

In dit blog vind je zes inspirerende voorbeelden van mensen en organisaties die zich in Utrecht én daarbuiten op bijzondere wijze inzetten voor beter onderwijs. Worden we blij van!

100 miljoen dollar
investeerde Reed Hastings, oprichter van Netflix, volgens Fortune in zijn filantropisch fonds dat zich inzet voor uitzonderlijke onderwijsinitiatieven. De eerste 1,5 miljoen dollar ging vorig jaar naar United Negro College Fund (UNCF) en de Hispanic Foundation of Silicon Valley.

27 universiteiten
zijn genomineerd voor de Global Teaching Excellence Award 2017, een nieuwe prijs ingesteld door de Britse Higher Education Academy voor universiteiten die een instellingsstrategie hebben die leidt tot onderwijs van wereldformaat. Leuk: de Universiteit Utrecht is als enige Nederlandse universiteit genomineerd!

10 miljoen dollar
kun je verdienen als je een briljant software-idee bedenkt dat kinderen in ontwikkelingslanden helpt leren lezen en schrijven en hiermee de Global Learning XPRIZE wint. Elf teams zijn nog in de running! Win je de finale niet? De laatste vijf ‘verliezende’ teams krijgen alsnog een miljoen dollar prijzengeld. 42 Education (bestaande uit drie twintigers) was het enige Nederlandse team dat meedeed aan deze bijzondere wedstrijd, maar wist helaas niet ver te komen.

21.527 nieuwe studenten
kozen in het studiejaar 2016/2017 voor universitaire bètatechnische studies. Hiermee stijgt het aandeel bètatechnische studenten binnen het totaal aantal studenten in het WO naar 36 procent. Dat staat in het voortgangsrapport 2017 van Techniekpact. Het Techniekpact heeft sinds 2013 als doel om de aansluiting van het onderwijs op de bedrijfsmarkt in de technieksector te verbeteren. Dat doen ze aan de hand van twaalf doelen. En dat is hard nodig, want er dreigt een groot tekort aan technisch personeel!

150 contentprofessionals
van Tekst 2000 / B1 zetten zich dagelijks in om op tijd verschillende contenttrajecten voor klanten in de onderwijssector als Sdu en Cito op te leveren. Dan gaat het bijvoorbeeld om werkzaamheden rondom e-learning, digitale leeromgevingen, dtp, communicatie, technisch tekenwerk, redactie en opmaak. Dat doet het Utrechtse bedrijf trouwens al meer dan 25 jaar!

3,8 miljard euro
wil D66 investeren in het Nederlandse onderwijs, zo lezen we in Keuzes in Kaart, de CPB-analyse van 11 verkiezingsprogramma’s. Dat is het meest van alle partijen, GroenLinks volgt met 2,8 miljard euro. Sowieso goed nieuws: alle partijen in de Tweede Kamer willen tussen 2018-2021 meer geld uitgeven aan onderwijs. De een wat meer miljoenen dan de ander. Nu maar hopen dat die formatie eens een keer van de grond komt…

Sofie Vermooten
Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistiek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Voor Tekst 2000 / B1 blogt Sofie over digitalisering én geeft ze praktische tips op het gebied van contentcreatie.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]