Wie wel eens bij ons op kantoor is langs geweest aan de Standerdmolen 20-2a valt het misschien niet direct op. Misschien zelfs als je er dagelijks werkt heb je het niet eens 1-2-3 in de gaten, maar stiekem heeft ons pand een rijke historie. Een gebouw zegt veel over zijn gebruikers, hoor je wel eens. In ieder geval kent ons pand De Maalderij, net als Tekst 2000 / B1, een rijke geschiedenis. Maar onze bestaansleeftijd is wel iets korter dan dit karakteristieke bouwwerk. Neem nu de bijzondere gevelkunst bijvoorbeeld uit de jaren ’60. Rijke historie en kunst: twee goede redenen om eens een duik in de geschiedenis te nemen van ons pand.

Van bouw tot brand door blikseminslag

De Maalderij werd gebouwd in 1907 als de Coöperatieve Landbouw Vereniging, ter vervanging van de korenmolens van Loerik en Schalkwijk. Voor Houten was dit hoognodig, omdat de Loerikse molenaar in 1904 was overleden en geen opvolgers had. In september 1907 wordt de graanmaalderij in Houten opgeleverd. In slechts enkele maanden tijd staat er een gebouw en een machine. De Maalderij wordt buiten het dorp gebouwd, langs de spoorlijn bij het (oude) station.
De Maalderij, een robuust pand met een rijke historie, is jarenlang een beeldbepalend element in het vlakke land rondom Houten. Naast het gebouw komt in 1909 een opstelspoor waar treinwagons worden geladen en gelost. Ook komt er een opslagloods.
Er zijn zelfs bewegende beelden van De Maalderij daterend uit 1951.

In de nacht van 16 op 17 april 1959 slaat het noodlot toe en wordt De Maalderij door blikseminslag compleet verwoest. Hierna wordt het weer opgebouwd tot drie functionele units. Het nieuwe pand opent op 2 augustus 1961.



Transformatie tot kantoorruimte

Sinds 1980 is het pand gedeeltelijk in gebruik als kantoorruimte. Later is het pand verder gemoderniseerd en zijn de overige ruimtes omgebouwd tot sfeervolle kantoorunits. Ook is een lift aangebracht. Tijdens de verbouwing is gestreefd om zo veel mogelijk de oorspronkelijke sfeer van beton skeletbouw terug te brengen. In 1997 werd het gebouw aangemerkt als gemeentelijk monument, in de categorie industrieel erfgoed.

Wees welkom!

Wie de gevel goed bekijkt ziet een indrukwekkend baksteenreliëf dat de geschiedenis van het pand goed weergeeft.
Deze is gemaakt in 1960 in opdracht van architect Albert van Overhagen en naar ontwerp van Romualda van Stolk. Het reliëf, bestaande uit koeien, kippen, graan en een groot tandwiel, werd ter plekke op de grond gemaakt, gezaagd, gehakt en uitgelegd.

Nieuwsgierig? Wees welkom om ons pand eens met eigen ogen te aanschouwen. Neem de lift naar de tweede verdieping en ga de rechter deur binnen. Er zijn een paar mooie ruime kamers, een kantoortuin en een royale lunchruimte. En veel glas, want we houden van licht en transparantie. Wat zijn we blij dat we na corona hier weer gebruik van kunnen maken. Kom gezellig op de koffie, kijk hoe wij hier werken en beleef hoe industrieel ons interieur is. Met industrieel erfgoed valt goed te werken!

Graag tot snel!

 

 

Hanne Kloosterboer
Hanne Kloosterboer

Hanne studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen en voltooide de Master Communicatie, Beleid en Management aan de Universiteit Utrecht. Ze is een ervaren communicatieprofessional, met speciale interesse en ervaring in social media. Na verschillende opdrachten bij o.a. Rabobank en ABN AMRO is ze sinds 2019 de social media specialist van Tekst 2000 / B1. Ze heeft veel ervaring met tekst en design, offline en web-based. Verder zorgt zij voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]