In de Elsevier stond deze week een interessant artikel over ziekteverzuim op het werk. In de eerste helft van dit jaar kostte werknemers die ziek worden door stress de samenleving 800 miljoen euro. Het aantal mensen dat door stress op de werkvloer uitvalt is sinds 2009 verdrievoudigd en intussen goed voor 7 procent van alle verzuim. Tuurlijk: in sommige gevallen is stress onontkoombaar. Maar ik geloof er heilig in dat hard werken en veel uren op de werkvloer maken niet dé aanleiding is voor stress. Sterker nog: ik denk dat niemand ziek hoeft te worden van een 60-urige werkweek.

Er werden in het artikel verschillende oorzaken genoemd voor stress. Zo werd de crisis aangehaald, bleek de combinatie van zorg voor kinderen of ouders met werk vaak erg zwaar en werd onzekerheid ook als oorzaak genoemd. In dit rijtje zie je al dat werk niet de hoofdoorzaak is. Ik heb binnen mijn bedrijf zelden of nooit meegemaakt dat iemand overspannen raakte of een burn-out kreeg door hard werken. Altijd waren het andere omstandigheden, waarbij het harde werken mee kon spelen.

Verder werden in het artikel trainingen en programma’s aangehaald waar bedrijven mee werken om zo hun medewerkers te behoeden voor een burn-out. En in Amerika wordt zelfs al gewerkt met digital detoxing: digitaal ontgiften. Om tot rust te komen zetten Amerikanen hun mobiele apparaten zoals laptop en tablet minimaal 24 uur uit. Prima dat er geïnvesteerd wordt in de medewerkers, aangezien zij van onschatbare waarde zijn voor een bedrijf. Ik probeer er ook alles aan te doen om mijn medewerkers gemotiveerd te houden en ervoor te zorgen dat er een goede sfeer is binnen het team.

Maar mijn mening is dat mensen prima 60 uur per week kunnen werken. Mits: ze plezier hebben in hun werk. Het duidelijk voor de medewerker is dat het maar tijdelijk is. De privé-situatie van de medewerker goed en stabiel is. Er genoeg ontspanning is voor en na het werk. En misschien wel het belangrijkste: de medewerker moet gewaardeerd worden in zijn werk.

Kortom: erg vervelend dat zoveel mensen met stress thuis zitten. Maar door het harde werken alleen zal het niet komen. 60 uur werken gedurende een aantal weken/maanden….ik heb het vaak gedaan in mijn leven!

Thuiswerken als een Pro

Met industrieel erfgoed valt goed te werken

Easy as that? Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands?

Over ‘plakkerige’ stelletjes: hoe schrijf je ‘ervan uitgaan’?

Hoe schrijf je functienamen die uit meerdere woorden bestaan?

Hoe schrijf je samenstellingen met ‘online’?

Zo haal je meer uit je video-vergadering

Een ode aan e-learning: de voordelen van studeren vanaf je sofa

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel II]

3 tips van onze klanten voor verrassende online content [deel I]