Wat moet een kind dat dit jaar wordt geboren over 16 jaar kennen? Welke vaardigheden moeten dan zijn geleerd? Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kreeg zaterdag het eindrapport Onderwijs 2032 overhandigd. Meer digitale vaardigheden, burgerschap en persoonsvorming: dat heeft de jeugd van morgen nodig. De onderwijswereld heeft er maanden over gesproken. En nu ligt het eindrapport er. Dekker is er blij mee, en ik ook. Want er staat in de kleine lettertjes iets over Engels. Kinderen hoeven van de plannenmakers toch niet al vanaf groep 1 Engels te leren.

Groep 1, dan ben je 4 jaar. Dan heb je af en toe nog een ongelukje, dan is het paradijs een pot vingerverf, dan is je teddybeer je beste vriend, en dan kijk je jaloers naar je oudere broer die al tanden wisselt. How sweet.

Natuurlijk is Engels heel belangrijk; eenderde van de wereldbevolking spreekt het. Maar Engels is alom tegenwoordig en zo overheersend. Probeer maar eens een artikel te lezen zonder een Engels woord erin. Good luck! Het is een taal die kinderen tóch wel oppikken en waar ze enthousiast over worden. Kids zingen in het Engels, schelden in het Engels. Het onderwijs is ook doorspekt met Engelse termen, al was het alleen maar door de vele apps waarmee leerlingen en docenten werken. Het voornaamste doel van grote groepen tieners is om Cambridge English te mogen volgen.

Voor een toekomst in het global village is Engels onontbeerlijk. Maar vergeten we het Nederlands niet een beetje? Niemand hoeft van mij te zeggen: ‘Kijk, een hefschroefvliegtuig!’ als er een helicopter overvliegt, maar een beetje respect voor het Nederlands is wel op zijn plaats. Misschien dat op de basisschool wat beter bijgebracht kan worden wat het verschil is tussen ‘me’ en ‘mijn’. Wat zou het fijn zijn als in 2032 iedere 16-jarige dat weer weet. En natuurlijk ook zijn Cambridge English Certificate kan laten zien.

Noortje Beumer maakt onderdeel uit van het social mediateam van Tekst 2000 / B1.

Alle mobieltjes de klas uit?

Het is tijd voor WhatsApp etiquette op de werkvloer

Scoren op Facebook met inhakers

Welk verhaal vertelt jouw bedrijf? 3 tips voor online

Je gaat betalen voor Whatsapp en ander social media nieuws

Deze digitale veranderingen kun je komend schooljaar verwachten

Is jouw website klaar voor de vakantie?

Scherm en schrift gaan hand in hand met blended learning

Tech in de klas: 3 gadgets die je nú moet hebben

Flexibel onderwijs: moet je dan lenig zijn?