Voor wie het heeft gemist; zomaar een weekje onderzoeken over het onderwijs:

  • Ouders willen meer vakken op school, meldt het AD.
  • Van gamen word je dom, blijkt uit Iers onderzoek.
  • Van springen word je slim, melden het AD en de NOS.
  • Er moet een incidentenmonitor komen, meldt het tv-programma Eenvandaag.
  • Kinderen moeten een digitaal vaardigheidsbewijs krijgen, is te lezen op Emerce.

Misschien wordt er nog meer onderzoek gedaan naar gezonde voeding (een vleeseter speelt sinds vorige maand met zijn leven) maar wie wil kan dagelijks een onderzoek over scholing lezen. Het moet en kan altijd beter is steevast de teneur. En dan is er ook nog het Platform Onderwijs 2032, dat vorige maand met een voorlopig advies kwam waarin jarenlang wetenschappelijk onderzoek in is verwerkt. Het moet allemaal anders. Engelse les vanaf de kleuterleeftijd, luidt het advies. En de aloude vakken staan niet meer centraal, maar drie domeinen: natuur & technologie, mens & maatschappij en taal & cultuur. De wereld proberen te doorgronden via losse vakken als aardrijkskunde of scheikunde is achterhaald. Docenten moeten meer vrijheid krijgen. En kennisoverdracht mag wat minder ten gunste van de persoonsvorming van de kinderen en maatschappelijke ontwikkeling.

Prima. Maar soms denk ik: je zult maar voor de klas staan. Dan is soms de dagelijkse praktijk dat een groot deel van de energie opgaat aan het in het gareel houden van een lastige klas. En vergeet niet hoeveel tijd het kost om de digitalisering naadloos te integreren in de lessen. Om dan wekelijks of dagelijks wéér een onderzoek voorgeschoteld te krijgen, is niet altijd motiverend. Alsof docenten het nu niet goed doen. Dus heren en dames onderzoekers, mag het een onsje minder? De samenleving verandert sneller dan ooit tevoren en natuurlijk moeten we nadenken over de toekomst van het onderwijs. Maar af en toe een jaartje rust en hard doorwerken met al het goede dat er al is, zou mooi zijn.

Dit is natuurlijk geen pleidooi om alles bij het oude te laten. Sterker: één onderzoek komt wat mij betreft 20 jaar te laat. Door te springen en te joggen naast je bureau neemt de concentratie toe en gaat het rekenen beter, hebben Groningse onderzoekers ontdekt. Touwtjespringen naast je tafeltje, terwijl je de formule van een parabool opstelt. Kan het leuker en kindvriendelijker? Eén vraag blijft me bezighouden sinds ik over dit onderzoek las: wat had dat met mijn cijfer voor wiskunde gedaan als dit eerder was ontdekt? Eeuwig zonde.

Noortje Beumer is redacteur en projectmanager bij Tekst 2000 / B1.

Kan jouw buurman deze blog lezen?

8 educatieve podcast-tips voor de zomervakantie

Hoe corona het onderwijs vernieuwt

9 tips om als team een deadline te halen

Is praten met slimme speakers wel zo slim?

5 valkuilen van een contenttraject – en hoe je voorkomt dat je erin valt

Klimaatles op school: een goed idee voor 2020?

De opkomst van adaptieve oefensoftware – en 4 andere trends uit de contentbranche

Glashelder en eenvoudig schrijven – hoe doe je dat?

,,Lukt de contentklus niet? Dan bel je Tekst 2000”